Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közpénz se kell, hogy felépítsék a bostoni olimpiát

2015.01.22. 12:56

Boston nyilvánosságra hozta pályázati anyagát, mellyel meggyőzte az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságát (USOC) arról, hogy kandidálhasson a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál a 2024-es nyári játékok rendezésére.

A pályázati munka alapgondolata, hogy a versenyhelyszínek közel legyenek egymáshoz. Az elképzelések szerint a 33 pályából 28 maximum 6,2 mérföldre lenne az olimpiai falutól, melyet a UMass-Boston Egyetem területén építenének fel.

"Gyalogosan bejárható játékokat tervezünk, ami illeszkedik abba az elképzelésbe, hogy Boston maga az Olimpiai Park." - mondta David Manfredi, a Boston 2024 tervező bizottságának alelnöke.

A rendezés költsége 4,7 milliárd dollár lenne, ám a bizottság hangsúlyozta, hogy ennek előteremtéséhez nem lesz szükség közpénzek bevonására, szponzori pénzekből, televíziós jogdíjakból és a jegybevételekből fedezni tudnák a kiadásokat. A számítások szerint 3,4 milliárd kell a szükséges létesítmények, többek között az olimpiai falu, az ideiglenesre tervezett Olimpiai Stadion és a sajtóközpont megépítéséhez.

A költségtervezés során ugyanakkor nem titkoltan úgy kalkuláltak a helyiek, hogy a Bostont és környékét érintő, már elfogadott és részben folyamatban lévő infrastrukturális és tömegközlekedésre vonatkozó, több mint 5,2 milliárd dolláros fejlesztések a terveknek megfelelően lezajlanak majd. A pályázók emellett abban is bíznak, hogy a szövetségi kormányzat a biztonsággal kapcsolatos költségekből kiveszi majd a részét, írja az MTI. 

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) közel két hete négy jelentkező város közül választotta ki Bostont a hivatalos kandidáló szerepére. Korábban Róma és Párizs is jelezte, hogy versenybe száll, illetve Németország és a Dél-afrikai Köztársaság valamelyik nagyvárosa is beadja pályázatát a 2024-es olimpia rendezésére. A győztest 2017-ben jelöli majd ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Magyarországon szintén komolyan felmerült a kandidálás lehetősége. A Magyar Olimpiai Bizottság február 6-i rendkívüli közgyűlésén dönt majd arról, hogy Budapest pályázzon-e a kilenc év múlva esedékes olimpiára.

Volt olyan korábbi becslés, amely szerint 4 ezer milliárd forint körül lenne egy budapesti olimpia költsége.