Ilyen tehetségek ritkán születnek

2015.01.27. 14:23

Rózsa Csilla tavaly decemberben profi státuszt szerzett a golfozók Ladies European Tour-sorozatának marokkói versenyén. Idén 17 versenye lesz a profik között, közben májusban érettségizik is, de a legfontosabb célja a kvótaszerzés a riói olimpiára.

A napokban 18 éves Rózsa az első magyar golfos, aki saját jogán, kvalifikációban elérte a profi státuszt. A tavalyi versenyszezont erre tette fel, de indult amatőrversenyeken is, megnyerte a magyar bajnokságot, kilencedik lett az amatőrök Európa-bajnokságán.

„Marokkóban az elején én sem hittem el, hogy sikerülhet. Az ötnapos verseny 4. napjára rájöttem, hogy mindenki ugyanazért van itt, mint én. Kiengedtem, elengedtem magam, életem legjobb játéka volt, és meglett a kellő helyezés, a 17. hely."

Magántanulóként érettségizik, mivel áprilisban nem versenyeznek, csak edzésidőszak van, akkor fog felkészülni. Egyetemre még nem megy. „Szeretek játszani, versenyezni, utazni, ez az életem."

Szerdán Spanyolországba utazik, a profik újonctáborába, aztán 2-3 hétre az Egyesült Államokba az edzőjéhez, Tim Burnetthez, aki időnként jön Magyarországra, de a sűrű versenynaptár miatt nem sokat találkoznak. Folyamatos kapcsolatban vannak, de Burnettnek sok tanítványa van. „Nem probléma, egyedül járok versenyezni, megszoktam."

Február végétől az európai versenyek mellett többek között Új-Zélandon, Kínában, Indiában, és az Egyesült Arab Emírségekben játszik. Az elért eredmények beleszámítanak az olimpiai kvalifikációs világranglistába, melynek 2016 júliusi állása alapján alakul majd ki a riói játékok 60-60 fős férfi és női mezőnye.

Sugár András, a magyar szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy erre az évre megvan az anyagi háttér Rózsa versenyeztetéséhez, aki a nehezebb, rögösebb utat választotta ahelyett, mintha golfösztöndíjjal elment volna Amerikába tanulni.

Simicskó István sportért felelős államtitkár és Bartha Csaba sportigazgató-helyettes a MOB-tól is úgy látja, reális esély van az olimpiai kvótaszerzésre, ami ekkora támogatottsággal óriási eredmény. A sportágnak nagyon fontos lenne, de nem lehetetlen, mert ilyen tehetségek, mint Rózsa Csilla, nem mindennap születnek.

16 éves lány lesz a legjobb férfi golfos


  • Bérelnék
  • Bankszámla