A rezsibiztos tusolta Hegedűs Csabát

2015.01.30. 13:03
A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) tisztújító közgyűlésén a tagok megvonták Hegedűs Csaba olimpiai bajnoktól a bizalmat, aki 1992 óta töltötte be az elnöki pozíciót. Németh Szilárd rezsibiztos 70, míg Hegedűs csak 55 szavazatot kapott.

„Nyugodtan, kiegyensúlyozott hittel készülök a választásra” - nyilatkozta Hegedűs a pénteki választás előtt napokkal. Egyben utalt arra, nem gondolja úgy, hogy élete végéig elnök marad, de bízott a győzelmében, mert 23 év munkájára kell szavazniuk a küldötteknek.

Németh Szilárd január hatodikán jelentette be, hogy megpályázza a Magyar Birkózó Szövetség elnöki tisztségét. A fideszes politikus régebben űzte a sportágat, most a csepeli klub elnöke. Gyerekként azért választotta a birkózást, mert látta Hegedűst az 1972-es olimpián birkózni, és egy évvel előtt világbajnoki aranyat nyerni.

A most 66 éves Hegedűs úgy nyerte Münchenben a magyar sport századik olimpiai bajnoki aranyát, hogy valamennyi mérkőzésén két vállra fektette ellenfelét. Később szövetségi kapitány lett, 1989-től a szövetség alelnöke, három év múlva elnök, ezzel ő a legrégebben megválasztott sportági szövetségi elnök.

Öt évvel ezelőtt Ritter Árpád volt Hegedűs kihívója, akkor 78-42 arányban nyert. Az akkori elégedetlenkedők - Komáromi Tibor, Bacsa Péter - most bevonták a politikát, és sikerrel jártak.

Németh rezsibiztos mögé sorakoztak fel ugyanis, és még a választás előtt hangsúlyozták, nem Hegedűs személyével van bajuk, de a változás szerintük elkerülhetetlen. Ebben közrejátszott az is, hogy a magyar elnök elveszítette tagságát a nemzetközi szövetségben (FILA) 2014-ben. Vagyis a magyar érdekek nemzetközi képviseletét nem látták biztosítottnak. A korábbi elnök autoriter vezetési stílusát is felrótták sokan.

Némethék legfőbb koncepciója egy életpályamodell megteremtése volt, hogy a sportág befejezése után se feledkezzenek meg a sikeres versenyzőkről. Az infrastrukturális háttér fejlesztését is fontosnak tartotta, évi 300 millió forintot ígért erre a célra, ha őt megválasztják.

Hegedűs külön kandidálási programot nem készített, ő az évekkel korábban kidolgozott sportágfejlesztési koncepció megvalósítását gondolta annak, amiből még öt év hátra van, és 2020-ban lesz vége.

A korábbi elnök azt szerette volna, ha nem kezdődik sárdobálás, hanem valamennyien együtt tesznek a negyedik legeredményesebb olimpiai sportágért. Németh Szilárd első beszédében is a megbékélést hangoztatta.

Így sorakoztak fel a bajnokok

Hegedűs ugyan azt mondta, hogy homogén egység van a sportágban, ennek ellentmond, hogy Németh mellé állt három olimpiai bajnok a bemutatkozásakor: Kocsis Ferenc (1980), Majoros István (2004), Varga János (1968), valamint két világbajnok Komáromi Tibor és Kovács István is.

Hegedűst segítette ugyanakkor Növényi Norbert (1980), Repka Attila (1992) olimpiai bajnok és a jelenlegi válogatott keret túlnyomó többsége.