A keleti széllel újra történelmet írt egy kínai vitorlás

2015.02.08. 12:14

A Dongfeng Race Team szombaton Sanyában újra történelmet írt a Volvo Ocean Race-en. Először nyert kínai hajó kikötői futamot a földkerülő vitorlásversenyen.

A Dongfeng korábban megnyerte az Abu-Dzabi és Sanya közötti szakaszt, ezzel átvette az összetettben is vezetést, de most bebizonyította, hogy rövidtávon is versenyképes.

„Azt hiszem babonássá fogok válni, ez a hajó 26-án készült el, ami Kínában szerencseszám. A Dongfeng keleti szelet jelen,, és ma pont keletről fújt a szél. Szerencsések vagyunk Kínában" – mondta Charles Caudrelier kormányos.

A versenyben lévő hat hajóból öten jól kapták el a rajtot, csak a MAPFRE került mindjárt hátrányba, rossz oldalról közelítették meg a startvonalat, amiért büntetésképpen meg kellett fordulniuk és újra áthaladni a vonalon. Az első két fordulónál az Alvimedica vezetett, de később megelőzte a Abu Dhabi és a Brunel vitorlása is, de a Dongfeng taktikai húzása lett döntő. A pálya bal szélén kaptak jó szelet, és ezt kihasználva az élre törtek, 200 méteres előnyt harcoltak ki. Az Abu Dhabi ugyan egyszer még felzárkózott 50 méterre, de még időben és jól reagáltak Caudrlier-ék. Végül 38 másodperccel nyertek, a harmadik helyre az Alvimedica érkezett.

Az eddig négy kikötői futamot mindig más-más hajó nyerte, a legstabilabb teljesítményt az Abu Dhabi Ocea Racing nyújtotta, négy futamból nyolc helyezési számmal vezetnek a különversenyben.

A mezőny vasárnap elindult a negyedik óceáni szakaszra, az új-zélandi Auckland felé tartanak a vitorlások.