Így hálózta be a sportot a Gazprom

2015.02.17. 20:14

2005-ben még nem sok jel utalt arra, hogy a Gazprom tíz év alatt az európai sport egyik legmeghatározóbb, és megkerülhetetlen szereplője lesz. Az orosz állami vállalat akkor szerezte meg a többségi tulajdont a Zenitnél.

A szentpétervári futballklub a Gazprom szerepvállalásáig csak 1984-ben volt szovjet bajnok, és ennek megfelelően nem is a legnevesebb klubok között tartották számon. Mivel azonban a Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev is ott született, utóbbi közismert szurkolója is a klubnak, egyértelmű volt, nem hagyhatják magára a csapatot.

A pénzt 2005-ben kezdték el beletolni, két év múlva már orosz bajnokok, 2008-ban pedig megvan az első nemzetközi siker is, az UEFA-kupa.

2007-ben a Schalke is a Gazprom családba került, öt évre 25 millió eurót fizettek a mezreklámért. Később ez az összeg csökkent valamelyest, de a Bayern mellett még így is a Schalkénak van a legkomolyabb bevétele mezreklámból Németországban.

Egy szerbiai felvásárlás után a Crvena Zvezda is a birodalom egyik fontos eleme lett, igaz messze a legsikertelenebb. Az 1991-ben BEK-győztes futballklub elveszítette szurkolóit, és a tavalyi bajnoki címen kívül mást nem tud felmutatni, nemzetközileg eljelentéktelenedett.

Igaz, még mindig telt házat vonz, ha a Partizant fogadják. Egy ilyen rangadót maga Putyin elnök is megnézett a helyszínen.

A központ

A Chelsea a birodalom ékköve, bár az nem tisztázott, Roman Abramovics mint globális partner mekkora összeget kap a cégtől, de jellemző az összegekre, hogy az oligarcha 2005-ben 13 milliárd dollárért adta el vállalatát, a Szibnyeftet a Gazpromnak.

A Gazprom azonban azóta sem állt le. Amikor ezeket a klubkereteket kinőtte, újabb befolyási területet keresett, és az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) találta meg, pontosabban a legjobb termékét, a Bajnokok Ligáját. A BL-ben a Vodafone kivonulása után 2012-ben ők jöttek. A szerződésük most nyáron jár le, de valószínűleg megújítják.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA) 2013-ban szerződtek, amikor Oroszország már megkapta a 2018-as vb rendezési jogát.

Más sportágakat keresgélve sem nehéz példákat mondani Gazprom-támogatásra, a Katyusa nevű kerékpárcsapat például nem létezne nélkülük, mint ahogy megannyi más helyi tornaklub sok-sok sportágban. A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) is részesülhetett korábban a milliókból, ugyanakkor ma már nincs ott a hivatalos partnerek között.