Schmitt Pál után változtattak a Nemzet Sportolója megválasztásának szabályain

2015.02.19. 09:54

A Nemzet Sportolói mondhatják meg a jövőben, hogy ki kerüljön be elhunyt társuk helyére a Nemzet Sportolói közé, és arról 60 napon belül kell dönteni, döntött a kormány.

Legutóbb a tavaly júniusban meghalt Grosics helyett novemberben Schmitt Pált választották be, amit nem fogadott egyhangú lelkesedés, főleg, hogy a volt államfő mellett jelölt volt Varga János és Hegedűs Csaba birkózók, Fenyvesi Csaba vívó, Magyar Zoltán tornász és Gedó György ökölvívó is. 

Az akkori hírek szerint Schmitt maga jelentkezett be a kormánynál a címre. Mostantól ilyet nem tehetne. A magyar Közlönyben megjelent rendelkezés szerint „a sportpolitikáért felelős miniszter azt a sportolót terjeszti a kormány elé, akire a Nemzet Sportolóinak egyszerű többsége egybehangzó javaslatot tesz, írja az MTI.

A Nemzet Sportolói havonta 630 ezer forint életjáradékra jogosultak, ám amennyiben a cím elnyerése előtt az új tag olimpiai életjáradékra is jogosult volt, és annak összege meghaladta a 630 ezer forintot, akkor a havi juttatásának összegét a korábbi, magasabb összegben kell meghatározni a rendelet szerint. 

Buzánszky Jenő január 11-i halálával a Nemzet Sportolói 11-en maradtak, így hamarosan új tagot választanak.