Újabb érem a légfegyveres Eb-n

2015.03.07. 12:19

A tavaly ebben a számban világbajnoki ötödik, sportpisztolyban vb-harmadik magyar versenyző a 40 lövéses alapversenyt 381 körrel zárta a nyolcadik, még éppen finálét érő helyen úgy, hogy csak több belső tízesének köszönhetően előzte meg a szintén 381-et lőtt, s így csak kilencedik bolgár Marija Grozsgyevát.

A döntőben mindenki tiszta lappal indult, Tobai-Sike első lövései viszont nem voltak kiemelkedőek, ám így is a hatodik helyen állt a nyolcadik sorozat után, ami azért volt fontos, mert ekkor az utolsó, nyolcadik kiesett, s ezt követően minden második lövés után búcsúzott egy-egy lövő. Tobai-Sike a tizedik kör után is hatodik volt, azaz a második "rostán" sem hullott ki, a következő két lövésnek azonban az utolsó helyről vágott neki. Viszont egészen kiválóan koncentrált, s a 12. lövés után feljött az ötödik pozícióba. A 13. és 14. kísérletre elért 10,1 és 10,6 körös lövéssel pedig aztán nem csupán a kiesést kerülte el, de feljött a harmadik helyre.

A következő szakasz így az éremről döntött a számára, ám ő csak 8,8 kört lőtt 15.-re, s úgy tűnt, negyedik lesz, de az újabb körben megint parádézott, 10,7 körös eredménye pedig azt jelentette, hogy biztosan érmes. Az sem volt igazán kérdés, hogy bronz lesz a medál színe, mivel a BHSE pisztolyosa nagyon le volt maradva az élen álló ukrán Olena Kosztevicstől és a bolgár Antoaneta Bonevától. Tobai-Sike Renáta végül a 18. lövés után 177,2 körrel fejezte be a viadalt és sorozatban második világversenyén állhatott dobogóra. Az aranyérmet Kosztevics szerezte meg Boneva előtt.

 "Az alapverseny nagyon rosszul ment, különösen az első 20-25 lövés alatt szenvedtem, ám azt követően Győrik Csaba kihívott, kicsit átbeszéltük a dolgokat. Mondta, hogy világcsúcs már biztos nem lesz, de azért szedjem össze magam és csináljam jobban, szerencsére sikerült" - mondta az MTI-nek Tobai-Sike Renáta. - Az alap közben nem szoktam nézni, hogy állok, ezért is lepett meg nagyon a végén, hogy 381 kört értem el, az meg még jobban, hogy ezzel becsúsztam a döntőbe."
    A 36 éves sportlövő elmondása szerint a döntőben már lényegesen nyugodtabb volt, mint korábban:
    "Persze izgultam a fináléban is, de alapvetően élveztem, s próbáltam a lehető legjobban koncentrálni. A döntőben mindig tudtam, hol tartok, s ugyan sokszor voltam a mezőny végén, ám nem voltam nagyon lemaradva, csak mindig néhány tizeddel és szerencsére, amikor kellett, jöttek az erős tizesek. Nagyon boldog vagyok, örülök, hogy légpisztolyban is sikerült érmet szereznem nagy versenyen."

Az olimpia műsorán is szereplő szám másik két magyarja közül Nemes Adrienn 373 körrel a 31., Csonka Zsófia pedig 370-nel a 39. helyen végzett, ily módon a magyar csapat - mely a tavalyi vb-n bronzérmet szerzett - a hetedik lett.

A tavalyi vb-n olimpiai kvótát is szerzett Tobai-Sike a magyar küldöttség nyolcadik dobogós helyét érte el Arnhemben, ahol Major Veronika a junior futócél 40 vegyes számában, a 14 éves Gáspár Lalita pedig a junior női puskások között győzött. Ezüstérmet szerzett Boros László a futócél 40 vegyes versenyében, Péni István a junior puskásoknál, Major a 20-20-as junior futócéllövő számban, illetve a junior lány pisztolyos csapat, s bronzérmes lett Tobai-Sike mellett a Boros, Sike József, Tasi Tamás összeállítású csapat a férfi futócél 30+30-as számban.

Az Eb a férfi puskások versenyével zárul, melynek döntőjébe Sidi Péter a negyedik legjobb eredménnyel jutott be.

Női pisztoly, 40 lövés, Európa-bajnok:

1. Olena Kosztevics (Ukrajna)

2. Antoaneta Boneva (Bulgária) 202,3

3. TOBAI-SIKE RENÁTA 177,2

...31. Nemes Adrienn 373

...39. Csonka Zsófia 370

   csapat, Európa-bajnok:

   Oroszország 1141

...7. Magyarország 1124