Magyar Zoltán a nemzet sportolója

2015.03.11. 16:35 Módosítva: 2015.04.30. 15:45

A kétszeres olimpiai bajnokot, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökét, a Magyar Torna Szövetség elnökét választották a nemzet sportolói új, 12. tagjuknak szerdán a Magyar Sport Házában. Az eddigi tagok javaslatáról a kormány dönt véglegesen. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat utolsóként távozott tagjának halálával üresedett meg egy hely még januárban.

A 61 éves Magyar Zoltán a Ferencváros sportolójaként az 1976-os montreali és az 1980-as moszkvai olimpián megnyerte a lólengést. Három vb-n (1974, 1978, 1979) szerzett aranyérmet, további három Európa-bajnokságon (1973, 1975, 1977) lett első.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy tagja lehetek ennek az illusztris társaságnak. Legendás bajnokok fogadnak maguk közé, ráadásul legfiatalabbként, ezzel elismerve a múltamat és a jelenemet. Köszönöm nekik, hogy bizalmat szavaztak nekem” – fogalmazott Magyar Zoltán a Mob.hu-nak.

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság szavazáson jelen lévő főtitkára szerint bölcsen döntöttek a nemzet sportolói.

„Többkörös szavazás végén esett a választás Magyar Zoltánra. A döntésnek, melyről én értesíthettem Zolit, nemcsak azért örülök, mert óriási tornász volt, hanem mert a MOB alelnökeként is hihetetlenül értékes munkát végez. Úgy versenyzőként, mint sportvezetőként példakép, méltó lesz a címre” – nyilatkozta Szabó Bence a MOB honlapjának.

A nemzet sportolói jelenleg: Földi Imre, Hammerl László, Balczó András, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Kárpáti György, Székely Éva és Welter Györgyné Ivánkay Mária.

Halálukig a cím birtokosai voltak: Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián és Gyarmati Dezső.