Ezért volt elviselhetetlen Berki vállfájdalma

2015.03.23. 11:44

A tornában elindult a világkupa-sorozat, ha az olimpiai bajnok Berki Krisztián vállát nem kellett volna megműteni a múlt hétfőn, valószínűleg ő is ott lett volna az első, cottbusi versenyen. Berki azonban még a montpellier-i Európa-bajnokságot is kihagyja, hogy az október végi világbajnokságra felépüljön.

A műtétet végző két vállspecialista egyikét, dr. Hidas Pétert arról kérdeztük, mi történik ilyenkor a vállban.

Berki azt nyilatkozta nekünk, miután megválasztották az év sportolójának tavaly, hogy "60 éves embernek vannak olyan ízületei, mint nekem. A vállam is korosabb, mint én. Ahhoz képest jól nézek, ki nem?"

Erre a megállapításra így reagált a Sportkórház orvosa.

"Sajnos az élet folyamán minden ízület kopik, öregszik. Hogy ez milyen gyorsan következik be, rengeteg faktortól függ. Az első természetesen a genetika, az egyéni hajlam. Második a bekövetkezett sérülések, a harmadik legfontosabb faktor pedig a sok-sok úgynevezett mikrosérülés, mely élsportolóknál igen fontos. Emellett természetesen lehet más, például fizikai munka közben az egyes ízületeket ért terhelés. Egyéni, hogy ez kiben, hogyan jelentkezik, és ezt a kopást hogyan éli meg. Találkoztam olyan idős, volt sportolókkal, akiknek a vizsgálata és például a térd RTG-felvétele alapján azt gondoltam, hogy egy lépést nem tud megtenni, mégis viszonylag kevés panasszal rendelkeztek, vagy néhányan közülük rendszeresen lejártak öregfiúk focira. Tehát nem törvényszerű, hogy egy kopott ízület erős szubjektív panaszokkal jár."

Berki arra panaszkodott, hogy a reggelizés is fáj neki, amikor csak a villát kell felemelnie.

"Abszolút előfordulhat az ilyesmi a kulcscsont körüli kopásoknál. A kulcscsont-lapocka közötti ízület, vagyis AC (acromioclavicularis) ízület az egyetlen csontos összeköttetés a felső végtag és a törzs között, emiatt ebben az ízületben a felső végtag mozgatásakor nagy erők ébrednek. Ezek közül a kar felemelése vállszint fölé még a kulcscsont tengely körüli rotációjával is jár, ami azt jelenti, hogy nagy nyíró erők keletkeznek. Ez egy kopott ízületben adott esetben nagy fájdalmat okozhat."

Berki esetében a konzervatív kezelési módszerektől már nem, vagy csak korlátozott javulás volt várható, és a műtét halogatása a műtét utáni gyógyulást jelentősen ronthatta. Plusz: a kvótaszerző világbajnokságig vissza kellett nyernie a formáját, a gyakorlatbiztonságát kedvenc szerén, a lovon.

A műtéti kockázat általában minden embernél hasonló egy ilyen vállműtétnél. Hidas is megerősítette, nincs különbség sportoló és nem sportoló között.

"Sportolóknál, főleg élsportolóknál inkább az fokozza a kockázatot, hogy mind az érintett, mind pedig a környezete teljes, száz százalékos gyógyulást vár. Az elvárás az, hogy ugyanarra a szintre visszakerüljön, ugyanazt az extrém terhelést elbírja, mint amit az ízületi panaszai kialakulása előtt."

Kíváncsiak voltunk arra is, a térddel vagy bokával, könyökkel összevetve mennyire érzékeny műszer a váll?

"Nekünk, sebészeknek semmilyen ízületnél nem szabad elfelejtenünk, hogy bármilyen könnyű műtétről is van szó, egy műtéttel mindig lehet rontani is egy beteg, vagy ízületi panaszokkal élő sportoló állapotán. A vállöv talán abból a szempontból nehezebb, hogy biomechanikai szempontból nem egy, hanem 4 ízület, valamint hogy rendkívül nagy mozgásterjedelemmel rendelkezik és sok izom és más, statikus stabilizátor - mint például szalagok, ízületi tok, csontok - megfelelő állapota és finomhangolása végzi az ízület teljes mozgáspályáján a stabilizálást" - összegzett a szakember.