11 bolgár súlyemelő megbukott a doppingellenőrzésen

2015.03.26. 14:52

A Bolgár Súlyemelő Szövetség visszaléptette csapatát a jövő hónapban sorra kerülő Európa-bajnokságról.

Az MTI értesülését megerősítette a nemzetközi sportági szövetség (IWF) budapesti titkársága. A visszalépés mellett azután döntött Bulgária, hogy 11 emelője pozitív doppingtesztet produkált.

A sportolókat, akik éppen a tbiliszi Eb-re készültek, három hete ellenőrizték edzőtáborukban, s leadott mintájukban az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki. Az ügy lezárásáig valamennyiük versenyzői engedélyét felfüggesztették.

A vizsgálaton három női és nyolc férfi súlyemelő akadt fenn, utóbbiak között három Európa-bajnok is van: a 2005-ben győztes Demir Demirev, továbbá a 2014-es Eb-n aranyérmes Ivan Markov és Ivajlo Filev; utóbbi kettő címvédőként indult volna az április 9. és 18. közötti Eb-n.

Ivan Ivanov korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a bolgár válogatott jelenlegi vezetőedzője értetlenkedve fogadta a vizsgálati eredményt. Közlése szerint a sztanozololt ma már senki nem használja, így csak azt tudja elképzelni, hogy táplálék-kiegészítővel kerülhetett a tiltott szer a versenyzők szervezetébe.

Érvelését gyengíti az a tény, hogy az IWF 2009-ben átmenetileg megvonta bolgár tagszervezete licencét a sok doppingeset miatt. A 2000-es sydneyi olimpián három bolgár súlyemelőt fosztottak meg aranyérmétől doppingolás miatt, nyolc évvel később pedig közvetlenül a pekingi játékok rajtja előtt léptek vissza az ország emelői, mivel kiderült, hogy tizenegyen megbuktak a doppingellenőrzésen.