Új szabályok és tiltakozás a vitorlás Amerika Kupán

2015.04.01. 11:09

Jelentős szabálymódosításokat fogadtak el a csapatok a világ legrégebbi vitorlás versenysorozatában, az Amerika Kupában, ám a kisebbségben maradt olaszok és új-zélandiak heves tiltakozásba kezdtek, s a kilépést fontolgatják, írta az MTI.

A viadal szervezői szerdán jelentették be: a többség amellett foglalt állást, hogy a költségek csökkentése érdekében a 65 láb hosszú katamaránok helyett 45-50 lábas (13,70-15,25 m) hajókkal versenyezzenek. Így a csapatok több mint 100 millió eurós kiadása a felére csökkenhet.

A döntés után a Luna Rossa és a Team New Zealand azonnal jelezte, hogy már komoly pénzeket ölt új, a régi méretekre készülő hajója tervezésébe, ezért nem hajlandóak elfogadni a módosításokat. Az olaszok határozottan kijelentették, hogy kiszállnak a sorozatból, amennyiben a mostani változtatások lépnek érvénybe.

A 2013-as versenyben második új-zélandi csapatnak nem csupán a méretváltással vannak problémái, ugyanis nagyon érzékenyen érinti, hogy a mostani megbeszélésen az is eldőlt, legközelebb, a 2017-es megméretés során nemcsak a döntő, hanem a selejtezők is Bermudán lesznek. Márpedig az eredeti szerződések szerint Auckland lett volna a házigazdája a kéthajós fináléra kvalifikáló versengésnek, ráadásul a csapat egyik legnagyobb "szponzorának" számító új-zélandi kormány korábban világossá tette, csak akkor támogatja továbbra is komolyan a Team New Zealandet, amennyiben az előverseny Aucklandben lesz.

A csapat első embere, Grant Dalton a kialakult helyzettel kapcsolatban kijelentette, hogy az Amerika Kupa döntőbíróságához fordulnak, s azt várja, hogy így érvényt tudnak szereznek a korábban aláírt szerződésüknek. Az Amerika Kupát 1851 óta rendezik meg, az idei lesz a 35. kiírás.