Jusztin
13 °C
30 °C

Oroszországban megőrültek, törvényben szabályoznák, ki indulhat olimpián

2015.04.09. 13:34

Oroszországban a Liberális Párt egyik vezetője képtelen ötlettel állt elő. Jegor Aniszimov olyan törvényjavaslatot fogadtatna el, amelyik korlátozná az orosz sportolók olimpiai szereplését. Eszerint egy-egy sportoló maximum csak két olimpián indulhatna.

A cél ezzel az, hogy az idősebb, sérülékenyebb sportolók ne vegyék el a lehetőséget a fiataloktól. Aniszimov azzal érvelt, hogy nem szeretné, ha újra előfordulna az, ami a 2014-es szocsi olimpián. A műkorcsolyasztár Jevgenyij Pljuscsenko a csapatversenyben még szerepelt és nyert is, de utána hirtelen visszalépett az egyénitől.

„Nem kétséges, hogy ez a sportoló tudott korábban is az egészségügyi problémáiról, de ő mégsem mondott le arról, hogy induljon az olimpián, ezzel megfosztva másokat is a részvétel lehetőségétől" – mondta Aniszimov.

Ha véletlenül elfogadnák a törvényt, amire túl sok esély azért nincs, akkor a riói olimpiáról olyan sztár is hiányozhat, mint a kétszeres olimpiai bajnok rúdugró Jelena Iszinbajeva. A következő téli játékokról pedig az az Alexander Zubkov is lemaradhat, aki két aranyérmet nyert bobban Szocsiban.

„Ez a javaslat nincs köszönő viszonyban sincs a valósággal. Minden atlétának megvan a joga ahhoz, hogy addig versenyezzen, ameddig képes kvalifikálni magát az olimpiára" – kommentált Iszinbajeva.

A négyszeres olimpiai bajnok Vlagyimir Szalnyikov, aki ma már az Orosz Úszó Szövetséget vezeti is kikelt a javaslat ellen. „Holnap majd valaki azzal áll elő, hogy legyen az olimpiai programban 100 méteres ugrás is ejtőernyő nélkül. Az, aki ilyennel jön, annak lövése sincs a sportról." Szalnyikov szerint az ötlet eleve azért is van bukásra ítélve, mert az olimpiai charta szabályozza, hogy kik és hogyan vehetnek részt a játékokon. Ha korlátozni akarnák bárki az indulást, akkor arról csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönthet.