Djokovics kapta a sport-Oscart, a nőknél Genzebe Dibaba nyert

2015.04.15. 18:18

A férfiaknál a világelső teniszező, Novak Djokovics, a nőknél az etióp futó, Genzebe Dibaba lett - mint 2014 legjobb sportolója - a Laureus-díj kitüntetettje - jelentette az MTI.

A sportolói Oscar-díjként számon tartott elismerés gazdáinak névsorát szerdán tették közzé a kínai Sanghajban, ahol külön ünnepség keretében immár 16. alkalommal osztották ki a díjakat. Idén is az ismert kategóriákban hirdettek végeredményt, vagyis - a sportakadémia csaknem 500 tagjának döntése alapján - az előző év legjobb férfi és női sportolója, illetve csapata mellett díjazták az év felfedezettjét, legnagyobb visszatérőjét, legjobb extrémsportolóját és elismerést kapott a fogyatékkal élő versenyzők legjobbika is.

A szerb teniszező tavaly hetedik Grand Slam-diadalát aratta, amikor a wimbledoni fináléban legyőzte a svájci Roger Federert, illetve 2014-ben vette át a vezetést a világranglistán a spanyol Rafael Nadaltól. Djokovicsnak azóta a 8. GS-trófeája is megvan, ugyanis idén januárban Melbourne-ben is győzött.

Dibaba azzal érdemelte ki az elismerést, hogy két hét leforgása alatt három világcsúcsot állított fel különböző távokon: fedettpályán az 1500 és 3000 méter mellett két mérföldön is minden idők legjobb eredményét érte el tavaly februárban.

A csapatok között a futball-világbajnokságon győztes német válogatott kapta a kitüntető címet. Németország az elődöntőben 7-1-re verte a házigazda brazilokat, míg a fináléban hosszabbításban Mario Götze találatával 1-0-ra győzte le Argentínát, megszerezve ezzel története negyedik vb-címét.

Az év felfedezettje az ausztrál Daniel Ricciardo lett, aki harmadikként zárt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokságon. A legnagyobb visszatérőnek pedig Schalk Burger dél-afrikai rögbist választották. A fogyatékos sportolóknál az amerikai Tatiana McFadden, az extrémsportolók között a szintén amerikai Alan Eustace győzött.

Két visszavonult kínai sportoló, a teniszező Li Na és a kosárlabdázó Jao Ming különdíjat vehetett át.  • Hírek
  • Bankszámla