A vérszívó magyar mágus, aki megrengette a pingpongvilágot

05j
2015.05.15. 21:49
  • Régen nem állt ilyen jó világranglistás helyen magyar férfi asztaliteniszező, mint a 63. Pattantyús Ádám.
  • Pattantyús a szucsoui világbajnokságon óriási szenzációt keltve a világranglista-tizedik, párosban világbajnok, olimpiai negyedik Csuang Csi-jüant győzte le.
  • A magyar pingpongos vérszívó védekezőjátékával megy az ellenfelek idegeire.
  • Pár éve még annak is örült, ha edzőpartnernek hívták a női válogatotthoz.

Magyar mágus, aki a hetedik mennyországban érzi magát – ilyen címmel írtak Pattantyús Ádámról a nemzetközi szövetség honlapján, amikor  óriási szenzációt keltve legyőzte a tajvani Csuang Csi-jüant (Chuang  Chih-yuana világbajnokságon. A két versenyző között a világranglistán 80 hely különbség volt akkor, értelemszerűen senki nem gondolta favoritnak a 90. Pattantyúst.

Nem véletlenül áradoztak Pattantyúsról: ellenfele 2013-ban páros világbajnok volt, a londoni olimpián pedig egyéniben lett negyedik.

A magyar játékos végül 4-3-ra nyert, de nagyon kellemetlen pillanatokat kellett átélnie. A hatodik játszmában már 10-7-re vezetett, de a tajvani zsinórban öt pontot csinált, megnyerte 12-10-re a szettet, és 3-3-ra módosította a meccs állását. Az utolsó szettben Pattantyús került fölénybe, 10-6-ra vezetett, de végül csak a negyedik meccslabdát tudta beütni, így vitte a játszmát és a meccset is 11-9-cel.

A meccsekre újabban zenével fókuszál, a fülhallgatóját bedugva teljesen függetleníteni tudja magát a külvilágtól. Kínában Magna Cum Laude, motivációs zenék és a Kill Bill soundtrackje szólt a fülében.

„Nyugodt természetű játékos vagyok. Magamat az eredménytől függetlenítve kell játszanom. Egy-egy mérkőzésen a mentális jelenlét a legmeghatározóbb. Meg kell tartani a higgadtságot, a hatodik szett után úgy jöttem le, hogy a csak itt és csak mostra kell összpontosítanom, ahogy egy sportpszichológus javasolta nekem” – mondta Pattantyús, aki csak mostanában vette igénybe sportpszichológus segítségét.

A pingpongos a hetedik játszmára úgy ment ki, hogy egy kicsit többet fog támadni, mint a hatodikban. Ez a húzása be is jött. Pattantyús a mezőnyben védekező típusú asztaliteniszezőnek van elkönyvelve a sok tolással és nyeséssel. Ezzel a stílussal sokaknak meggyűlik a bajuk.

„A klasszikus védő arra törekszik, hogy eggyel többször adja vissza, mint az ellenfél. Az a célja, hogy az ellenfél rontsa el, nem arra megy, hogy ő csinálja meg a pontot.

Ez elég vérszívós dolog, nem erőszakkal támadok, de ez sok mozgást, rengeteg lábmunkát és erőt igényel, amellett, hogy higgadtnak kell maradnom, nem hajszolhatom bele magamat egy-egy pontba.

Itthon azt gondolták rólam, hogy nem egy nyerő vállalkozás ez a stílus, mivel akikkel sokat játszom, azok kiismertek, és általában megvertek. Külföldön viszont sokszor bebizonyosodott, hogy ez a szokatlan stílus nyerő lehet” – mondta Pattantyús.

Tenyeres visszaszerva hosszan fonákra

Ez az a mozdulat, amit nagyon jól megtanult Pattantyús, talán ennek köszönheti azt is, hogy magyar bajnok lett, és top 12-t nyert.

Az persze nem tudatos döntése volt, hogy védekező lett. Kilencéves korában tenisszel kezdett, és később, mikor átnyergelt az asztaliteniszre, annak minden nyomát magán viselte.

„A BVSC-ben Dobrotka György analizált, neki a mai napig is sokat köszönhetek, és úgy találta, hogy a teniszből eredően csúnyák a mozdulataim. Szülői hozzájárulást kért ahhoz, hogy ne az elkorcsosult lecsapásaimat javítsa ki óriási munkával, hanem inkább hadd tanítson nekem teljesen új védekező ütésfajtákat.” Pattantyús azóta természetesen a támadásán is sokat javított, és már a szakemberek sem nevezik tisztán védőjátékosnak.

A most 36 éves játékost sokáig éppen emiatt írták le, a válogatottba meglehetősen későn került be. 2011-ben még annak is örült, hogy a női, majd később a férfiválogatott edzőpartnernek hívta. A válogatottba kerülését pár játékos lesérülése, valamint Juhos József és Harczi Zsolt szövetségi kapitány bizalma hozta meg.

Jé, ez a Pattantyús nyerni is tud

– csodálkoztak rá, amikor a Eb-re kvalifikáló meccseket nyertem. Bebizonyítottam, hogy van létjogosultságom" – emlékezett vissza a pingpongos, aki 2012-ben újabb nagy dobásként, hősies küzdelemben jutott ki a kvalifikációs versenyről a londoni olimpiára. Akkoriban úgy emlegették, hogy a pingpongos, aki a semmiből jött.

„Remélem, ez a régi titulus már senkinek nem jut eszébe, mióta három éve top 100-as vagyok. És talán már mindenki jól ejti ki a nevemet is, és nem Patantiusznak hívnak a versenytársak.”

A mostani világbajnokságon a tajvani legyőzése után a nála szintén jobban jegyzett Adrian Crisant győzte le. A legjobb tizenhatba már nem jutott be, a kínai származású ukrán Kou Leitől kikapott, de így is hatalmas eredményt ért el. A verseny után kiadott világranglistán már a 63. helyen szerepel. Emlékei szerint ilyen jó helyen magyar férfi pingpongos utoljára Klampár Tiborék idején, jó húsz éve szerepelt.

Frissítés: 2010 szeptemberében Jakab János az 57. helyen állt.

És akkor az asztal másik végén az ukrán kínai áll

Ma már alig találni olyan országot, amelyik ne honosított volna ázsiai pingpongost. Pattantyús szerint itthon nincs ilyen szándék, de az már felmerült, hogy edzőpartnerként hozzanak ázsiaiakat. Őt nem érdekli, hogy ki milyen országot képvisel, nem törődik vele, ahogy azzal sem, hogy csuszából vagy neccből szerez pontot az ellenfél

Nagyon örült, hogy a vb-szereplését mennyien értékelték. „Több mint százan kerestek, teljesen ismeretlenek is hosszú gratulációkat írtak. Azt eddig is tudtam, hogy nem vagyok egyedül, mert nagyon erős a családi hátterem. Bárhol játszom, tudom, hogy családtagjaim és baráti köröm ott ülnek a képernyők előtt akár hajnali kettőkor is, a hazai versenyen kivétel nélkül ott vannak, és hangosan szurkolnak."

A 63. hely a magyar pingpongnak és Pattantyúsnak is sokat jelent.

Néhány versenyre külön meghívást kap, és ha egy évig tartja ezt a pozíciót, az olimpiára is kijuthat. „Az hajt előre minden edzésen, hogy kijussak a riói olimpiára. A latolgatások szerint 90 százalék annak az esélye, hogy ha a kvalifikációs verseny nem sikerülne, akkor is kijuthatok, ha a ranglista első nyolcvanja között vagyok.”

A jó helyezés anyagiakban is sokat adhat. „A világ top 100 játékosa meg tud élni a pingpongból, bizony nekik szponzoruk van, de egyelőre még nem kaptak rám a pingpongcégek, csak egy kisebb márka támogat felszereléssel. Azért nem panaszkodhatom, mert a francia bajnokság, ahol játszom, és a lengyel, ahová megyek, a jól fizetők közé tartozik. És mindig az volt az elvem, szülői neveltetésből is adódott, hogy ne csak a pingpongra hagyatkozzam, ezért két vállalkozást is viszek.”

Pattantyús úgy érzi, most minden adott a riói felkészüléshez, mióta Aranyosi Péter, Somosi Miklós, Karsai Ferenc és Rácz Levente vette át a válogatottat, új dimenziók nyíltak.

„Személyre szabottabb edzéseket kapunk, mint korábban. Hónapokra előre minden meg van tervezve. Most sok dolog felszínre került. Kipróbálunk új dolgokat, aztán analizálunk, és már megy is a visszajelzés, nagyon jól működik a kommunikáció. Edzés közben is inkább megállítjuk a játékot, hogy átbeszéljük a helyzetet. Nem ész nélkül pingpongozunk. Az is nagyon jó volt, hogy a vb előtt itthon a kanadai és iráni válogatottal készültünk. Így kipróbálhattuk például azt, hogy milyen hatással van az ellenfélre egy-egy szervánk.”