401 kilós világcsúcs és magyar arany is volt a fekvenyomó vb-n

2015.05.27. 13:05

A svédországi Sundsvallban rendezték hétvégén az ifjúsági, junior és open fekvenyomó világbajnokságot.  Az év legnagyobb versenyén a magyar válogatott öt női versenyzővel (3 felnőtt, 2 junior) indult.

A világ legjobbjaival Magyarországról jelenleg a nehézsúlyú lányok tudják felvenni a versenyt, mind a négyen éremesélyesként indultak, hiszen egy hazai női nehézsúlyú verseny a világbajnokságnak megfelelő színvonalú. 

Az open női 63 kilóban Lója Krisztina (Erőművek Rekreációs és Erőemelő Sportegyesület, edzője Dr. Lombosi Melinda) 90 kilós egyéni csúccsal 5. lett.

Nehézsúlyban, open női +84 kilóban Szabó Ágnes, a jelenlegi országos csúcstartó (Orosházi Toldi SE, edzője Musztafa Imre) és Dr. Lombosi Melinda (Erőművek Rekreációs és Erőemelő Sportegyesület, edzője saját maga) szállt harcba a világbajnoki címért. Szabó 185 kg-mos teljesítményével ezüstérmet szerzett, Lombosi a 195 kg-mos kezdőfogását nem tudta teljesíteni, így helyezetlenül zárt.

A junuior +84 kg-ban 165 kilós teljesítményével a többszörös junior fekvenyomó világbajnok Köteles Mária (Ducsai Erőemelő Oskolája Szeged, edzője Kovács Eszter) magabiztosan nyerte súlycsoportját, Lovas Mónika (Orosházi Toldi SE, edzője Musztafa Imre) pedig 152,5 kilóval bronzérmes lett, csupán testsúllyal lemaradva az ezüstről.

A verseny befejező napjára minden jegy elkelt a Tonhallen színháztermében, óriási szurkolótáborral érkeztek a finnek és a svédek. Ekkor rendezték az óriások versenyét az open férfi 120 és +120 kg-ban, ahol bőven akadt 300 kg feletti nyomás és 400 kg feletti próbálkozás is, azonban a 400 feletti nyomás csak a jelenlegi világcsúcstartó Smulter Fredriknek (Finnország) sikerült, aki 401 kilóval nyerte súlycsoportját és a férfiak abszolút versenyét is.

401 kilós világcsúcs a fekvenyomó vb-n

A magyarok eredményei

open női 63 kg: 5. Lója Krisztina 90 kg

open női +84 kg: 2. Szabó Ágnes 185 kg, Dr. Lombosi Melinda helyezetlen

junior női +84 kg: 1. Köteles Mária 165 kg, 3. Lovas Mónika 152,5 kg