Iván
21 °C
39 °C

Szerdán eldől, megpályázzuk-e az olimpiát

2015.06.09. 12:02

Szerdai közgyűlésén dönt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) arról a megvalósíthatósági tanulmányról, amelyet, ha elfogad a szervezet, akkor a MOB kinyilváníthatja javaslatát, hogy a jövőben pályázhasson a 2024-es budapesti olimpia megrendezésére – mondta Győrben Borkai Zsolt MOB-elnök.

Borkai Zsolt emlékeztetett: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly decemberben fogadta el az Olympic Agenda 2020 elnevezésű programot. A reformprogram az olimpiai mozgalom és eszme megújítását, valamint a kisebb, olcsóbb, gazdaságosabb és ésszerűbb, a meglévő adottságokra és a fenntarthatóságra építő olimpiarendezés mellett foglal állást.

Ezzel vége annak az időszaknak, mikor egy-egy rendező város, vagy ország belerokkant az olimpiába, és Magyarország most történelmi pillanat előtt áll.

Hangsúlyozta: amikor a megvalósíthatósági tanulmány készült, többször elhangzott egy "extrém" mondat: "Ez jár nekünk", mégpedig azért, mert a legeredményesebb országok közül - 168 aranyérmével - egyedül Magyarország nem rendezett még ötkarikás játékokat. Ezen kívül az az érv is mellettünk szól, hogy Közép-Európában sem volt még olimpia – fogalmazott.

Borkai Zsolt elmondta azt is, hogy ha a holnapi ülésen elfogadják a tanulmányt, akkor erről tájékoztatni fogja a politikai pártok frakcióit, szeptemberig pedig nagy munkával el lehet jutni odáig, hogy Magyarország kinyilvánítsa szándékát. Ettől függetlenül azonban folytatódni fog a konferenciasorozat, mert a politikai támogatottságon túl az egyik legfontosabb, hogy a társadalom is az olimpiarendezés mellett álljon.

Emlékeztetett: eddig mindig az alacsony állampolgári támogatottság miatt nem jutott el odáig a szervezet, hogy egy olimpia rendezésére kinyilvánítsa a szándékot.

A játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg és Róma jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.