Lemondott a paralimpiai bizottság elnöke

2015.06.16. 14:39 Módosítva: 2015.06.16. 15:18

Lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöki posztjáról Gömöri Zsolt - közölte Szabó László, a Magyar Olimpiai Bizottság fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozatának tagja kedden tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke azt mondta, az elmúlt hetekben sportolókkal, sportvezetőkkel, illetve az MPB elnökségének tagjaival is egyeztetett, s a tárgyalások végén megállapodtak abban, hogy a péntekre kiírt tisztújító közgyűlésen a tisztújítás elmarad, ennek új időpontját az ülésen tűzik ki.

Szabó László hozzátette, mivel az MPB-nek jelenleg nincs felügyelő bizottsága, ezért azt most pénteken megválasztják. A testület egy elnökből és két további tagból áll majd, neveket azonban Szabó nem mondott, de jelezte, többekkel tárgyalnak.

A MPB vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt elnök 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban, írta az MTI.

Az MPB felügyelőbizottsága mindent rendben talált a nyilvánosságra került ügyekben. Május 28-án azonban a bizottság bejelentette lemondását. Ugyanazon a napon Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is arra utalt nyilatkozatában, hogy Gömöri Zsoltnak le kellene mondania.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője június 2-án közölte, hogy a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen az MPB elnökét érintő feljelentések alapján, hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a paralimpiai bizottsággal kapcsolatban indult nyomozás keretében később iratokat és adathordozókat foglaltak le.