Nem lesz kötelező a szurkolói kártya

2015.07.01. 09:26 Módosítva: 2015.07.01. 09:31

„Elindítjuk a kölcsönös bizalomra építő próbaüzemet", írja az MLSZ közleménye, ami arról szól, hogy a jövő évtől nem kötelező, hanem lehetőség a szurkolói kártya. 

Június 30-án hivatalosan is véget ért a 2014-2015-ös labdarúgó idény, amelyben először az MLSZ bevezette a szurkolói kártyát. A meccseket csak ezzel lehetett látogatni, de a jövő évtől ez megszűnik:

A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról

– számolt be dr. Csányi Sándor, a szövetség elnöke az Mlsz.hu-nak. „A bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át.” 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az OTP Bank Liga 2015-2016-os versenyévadában a szurkolói kártya kötelezettségének kérdését az MLSZ a szervező klubok hatáskörébe utalja, a válogatott mérkőzések szervezőjeként pedig nem teszi kötelezővé a kártya használatát.

Kétszázezer szurkoló rendelkezik szurkolói kártyával.

A kártyahasználat a jövőben gyorsítja és megkönnyíti a jegyhez jutást és a stadionba való belépést, írja az MLSZ közleménye.

Aki kártya nélkül jár meccsre, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat, hiszen a személyes adatait minden esetben hitelt érdemlően meg kell adnia a jegy vásárlásakor. 

Most teszünk egy gesztust azok felé is, akik még valamilyen okból nem váltották ki a kártyájukat

- érvel Csányi. 

Az MLSZ elnökségének határozata alapján a következő idényre adott bizalom a későbbiekre is kitarthat majd, ha sem a klubokat, sem a szövetséget nem sújtja jelentős fegyelmi büntetéssel az UEFA vagy a FIFA. A szövetség elnöksége várhatóan a következő szezon végén visszatér a kérdésre, és a választható kártyahasználat melletti érvnek tekinti majd az élvonalbeli mérkőzések átlagos nézőszámának emelkedését és különösen a szurkolásra vonatkozó szabályok betartását, zárul a közlemény.