Oszkár
20 °C
29 °C

Overdose teteme egy németországi telepen, senki se tudja, hogyan kerül haza

2015.07.03. 08:16

Egy németországi fedezőtelepen szerdán elpusztult az utóbbi évtizedek egyik legjobb magyar versenylova, Overdose. A tulajdonosok szándéka szerint a lovat majd Alagon fogják eltemetni, de egyelőre még nem tudni pontosan, hogyan hozhatják haza a ló tetemét.

„A német állat-egészségügyi szabályokban nincsen gyakorlat egy ló tetemének külföldre szállítására. Bár a nagy német ménesekben külön sírkertben nyugszanak a legnagyobb versenylovak és fedezőmének, őket azonban jellemzően ott temették el, ahol – esetenként akár évtizedekig – fedeztek. Hamvasztásra csak egy közeli országban volna mód, de oda sem biztos, hogy át lehet szállítani. Talán más megoldás is számításba jöhet, de biztos információval egyelőre nem szolgálhatok" – közölte velünk Farkasházy Benedek ,a PannoniaOverdose.hu szerkesztője.

Hozzátette, hogy mindezt ráadásul úgy kell bonyolítani, hogy adott egy ember, Mikóczy Zoltán, aki két és fél hónapja előzetes letartóztatásban van, értesüléseik szerint nem tudja, hogy mivel gyanúsítják, és semmilyen lehetősége sincs, hogy ez ügyben bármit kezdeményezzen. Dönteni gyorsan kell, hiszen Nyugat-Európában is tombol a hőség. 

A tetem hazahozatalát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tudja engedélyezni, tudtuk meg a hatóságtól.  A szállítást szigorú előírások szabályozzák, speciálisan erre engedélyezett járművel, kísérő dokumentációval történhet. A Nébih azt is közölte, hogy a szabályok szerint lótetemet nem, csak a hamvait lehet eltemetni az állattartó ingatlanán.

A Nébih rendszeresen ad ki engedélyt arra, hogy más EU-s tagállamokból gyűjtsenek be állati tetemeket, amiket aztán itthon ártalmatlanítanak. „Kifejezetten egy ló tetemének utólagos hazaszállításának kezdeményezésére még nem volt példa, mivel az állati tetemeket indokolatlan késedelem nélkül szükséges ártalmatlanítani a fennálló állat- és közegészségügyi kockázat miatt" – írta az Indexnek a hivatal.

Overdose-ról Németországban is tudják, hogy milyen nagy eredményeket ért el. Ha nem sikerülne Magyarországra hozni, a németeknél kaphat sírhelyet.

A világ nagy méneseinél bevett szokás, hogy vannak lósírok.