Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiderült, milyen kockázatokat titkoltak el a budapesti olimpiáról

2015.07.22. 08:35

Amiről a Miniszterelnökség azt állította az Indexnek az adatigényléskor, hogy nem készült el, a Népszabadság megszerezte, és átolvashatta az olimpiai megvalósíthatósági tanulmányt a maga teljes valójában, mind az 1372 oldalt. A fő központ egyébként Csepel, ahogy ezen a terven is látható.

A terjedelmes és alapos tanulmány hat oldalban foglalta össze a kockázatokat: drága belépők, alultervezett költségek, hiányzó szakértelem, esetleges árfolyamváltozás, szűk határidők.

Érdemes kiemelni, hogy a 2017-es vizes világbajnokságra tervezett megauszodánál is extrém rövid a tervezési és építési határidő. Pillanatnyilag 709 nap van hátra az esemény rajtjáig. A tetőszerkezet ráadásul olyan, amit magyar cég még soha nem tervezett.

A 65 ezres Puskás Stadion is olyan létesítmény, amihez foghatót hazai vállalat még nem épített. Annál azonban legalább 2019-es az átadási határidő, mert a következő évben lennének benne Európa-bajnoki meccsek. Egyébként mindkét beruházást Garancsi Istvánhoz köthető cég kapta.

Budapest már jelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a 2024-es olimpiát szeretné megrendezni.

A riválisok: Róma, Boston, Párizs, Hamburg

A NOB egyébként azt szereti, ha teljes a társadalmi támogatottság, a baloldali pártok azonban megosztottá váltak, még ha a fővárosi közgyűlés egyhangúlag rendezéspárti is.

A magyar pályázat egyik fő száma: 774 milliárd. Minden mással ugyanis úgy számolnak, olimpia nélkül is megépül. A közlekedés fejlesztésére azért 600-700 milliárdot kellene szánni.

A lap megemlíti azt is, hogy a fogadó országnak erősítenie kell, hogy az olimpia multikulturális rendezvény – mindez az idegenellenes kampány közepén igen érdekes, ahogy az átláthatóság sem stimmel.

35 millió dollár, 10 milliárd forint a pályázati költség.

A kockázatokról ezt írtuk két hete.