Valér
4 °C
8 °C

Már ötfős a riói olimpiai csapat

2015.07.22. 13:26

Indulási jogot szerzett a jövő évi riói olimpiára Szabián Norbert sportlövő, miután a szlovéniai Mariborban zajló Európa-bajnokságon negyedik lett az 50 méteres kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban, jelentette az MTI.

A sportlövőknél ez a harmadik magyar ötkarikás kvóta Rióra.

A magyar sportlövő az alapversenyben elért 624,9 körös teljesítményével éppen bejutott a nyolcas döntőbe, amelynek mezőnyében rajta kívül a svájci Simon Beyelernek és az orosz Szergej Kovalenkónak szintén nem volt kvótája. Mivel két indulási jogot lehetett szerezni, Szabiánnak egyiküket meg kellett előznie a kvótáért.

A döntőben a nyolcadik sorozat után esett ki először a legrosszabbul álló versenyző, majd kétlövésenként újabb és újabb sportlövő búcsúzott. A 14. sorozat után Beyeler volt az utolsó, így ötödik helyen végzett, és ezzel biztossá vált Szabián indulási joga. A magyar végül 164,8 körrel negyedikként zárt a fináléban. A győzelmet Kovalenko szerezte meg.

Tobai-Sike Renáta a múlt szeptemberi granadai világbajnokságon a sportpisztolyosok versenyében elért harmadik helyével harcolta ki a részvétel jogát, majd idén áprilisban a világ- és Európa-bajnok puskás, Sidi Péter szerzett indulási jogot azzal, hogy a dél-koreai Csangvonban rendezett világkupán megnyerte a férfi légpuska számot.

Vitorlázásban két olimpiai induló van eddig: Berecz Zsombor (finn dingi) és Tomai Balázs (Laser standard).

Atlétikában és úszásban szintekhez kötött a nevezés, nem pedig névre szóló az olimpiai indulás, ezért a két sportágat egyelőre kihagytuk a felsorolásból.