Magyar nő bánik a pisztollyal a legjobban Európában

2015.07.23. 18:11

 Aranyérmet nyert, ezzel indulási jogot szerzett a jövő évi olimpiára Csonka Zsófia a női sportpisztolyosok között a maribori sportlövő Európa-bajnokságon.

A magyar lövő hetedikként jutott a nyolcas döntőbe a 30+30 lövéses alapversenyben, ahol rajta kívül csak a grúz Nino Salukvadze és a német Monika Karsch nem rendelkezett ötkarikás kvótával. Mivel ketten juthattak indulási joghoz, a két rivális közül elég volt az egyiket megelőznie.

A döntőben a 25 lövéses rangsoroló szakasz után hármas holtverseny alakult ki az élen, de Salukvadze és Karsch nem volt a legjobbak között, így a kvóta biztossá vált. A szétlövésben Csonka célzott a legpontosabban, ezért a végén az aranyért lőhetett a fehérorosz Viktorija Csajkával, akit 8-6-ra győzött le.

    "Az aranyérmet a nagypapámnak ajánlom, aki januárban hagyott itt bennünket. Ma azt éreztem a döntő során, hogy velem van. Az Európa-bajnokságra nemcsak azért jöttem, hogy olimpiai kvótát szerezzek, hanem hogy végre a sportpisztolyban is érmet nyerjek. A döntő előtt csak az járt a fejemben, hogy szép nagy tízeseket lőjek. A riói lesz a negyedik olimpiám, még csak most kezdődik igazán a munka" - mondta.
    A sportlövőknél Csonkáé a negyedik magyar kvóta Rióra. Korábban ugyanebben a számban Tobai-Sike Renáta, valamint légpuskában Sidi Péter, illetve szerdán a kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban Szabián Norbert harcolt ki a részvételi jogot.