Új őrület a rúdfitnesz, vb-aranyra hajtunk benne

2015.07.25. 09:21 Módosítva: 2015.07.25. 10:08

Egy éve második volt a rúdfitnesz világbajnokságon junior kategóriában Pétervári Jázmin, aki idén másodszor is junior magyar bajnok lett. 

A 16 éves versenyző vasárnap az aranyért utazik Londonba, ahol többek közt hazai csapattársa mellett, kolumbiai, olasz, cseh, mexikói és svájci riválisai is lesznek.

Pétervári egy orosz előtt vezeti az IPSF (International Pole Sports Federation) junior világranglistáját.

A sportággal két éve ismerkedett meg, korábban akrobatikával és szertornával is foglalkozott, és jelenleg is táncol.

Fontosnak gondolja kiemelni, hogy ez a sport nem rúdtánc, hanem annak szertorna változata. 

 Amit még tudni kell erről a sportról:

  • Több világszervezet is van, de mindenhol vannak kötelező elemek a koreográfiában. A gyakorlatokban, a kötelező elemeket 2 különböző rúdon kell bemutatni, egyik statikus a másik egy forgó rúd.
  • Egy gyakorlat (kategóriától függően) nagyjából négy perc, zenére csinálják, a pontozásnál a technikai elemeket, a hajlékonyságot és a művészeti hatást is nézik.
  • Folyékony magnéziával biztosítják a kezük tapadását a megtisztított rúdra és fontos, hogy bármelyik testrészükkel rá tudjanak tapadni, akár kis, akár nagy testfelületen.
  • Tenyérrel, talppal, a térd és a könyök hajlataival tartják meg magukat.
  • Az erotikus mozdulatok és az azt sugalló ruhák kifejezetten tiltottak, büntetés jár értük. A rúdfitnesszel javul a testtartás a hajlékonyság és már pár hónap alatt komoly alakformáló hatása van.