Benedek
-4 °C
5 °C

A bostoni polgármester beintett az olimpiának

2015.07.27. 20:36

A 2024-es olimpia rendezésére kandidáló Boston polgármestere egyelőre nem hajlandó aláírni azt a házigazda nyilatkozatot, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a város pályázzon a játékok megrendezésére. Az AP már az jelentette, hogy Boston vissza is lépett.

Marty Walsh polgármester bejelentette, hogy csak abban az esetben írja alá a dokumentumot, amennyiben garanciákat kap, hogy a rendezéssel járó költségek esetleges túllépése nem vesz ki egyetlen centet sem a (helyi) adófizetők pénzéből, írja az MTI.

Ennek a dokumentumnak a lényege, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság semmilyen esetben nem vonható felelősségre, amennyiben a rendező város túllépi a költségeket. Azaz a többletköltségeket a városnak, vagy az érintett országnak kell előteremtenie. Az Egyesült Államok esetében ugyanakkor ez már többször is problémát jelentett, ugyanis az amerikai kormány – más országokkal ellentétben – nem segíti a pályázó, rendező városokat.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és a város vezetése közötti telekommunikációs konferencián megszakadt a kapcsolat, tudta meg az AP.

Az USOC később közleményben jelentette be, hogy a bostoni pályázatnak vége, de továbbra is érdeklődik a 2024-es olimpia iránt, ezért vizsgálja a lehetőségeket. Konkrét várost nem nevezett meg a szervezet lehetséges helyszínként, ugyanakkor Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere közleményben azt írta, hogy nem áll tárgyalásban az USOC vezetőivel, de örömmel venné a megkeresést.

A bostoni rendezőbizottság a múlt héten jelentette be, hogy 2 milliárd dolláros alapot hoz létre, hogy abból fedezzék az előre nem látható költségeket. A becslések szerint 8,6 milliárd dollárból (kb. 2400 milliárd forint) tudnák megvalósítani az olimpiát.

Boston mellett korábban Budapest, Toronto, Róma, Hamburg és Párizs jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért. A jelentkezési határidő szeptember 15. A NOB 2017 szeptemberében, Limában dönt a házigazdáról.