Félelmetes szabály, kizárták a vétlen magyart

2015.08.22. 20:18

Demeter Bence negyedik volt az úszás és a vívás után a bath-i öttusa Európa-bajnokságon.

Így utána már csak hárman lovagoltak volna, mivel a harmadik számban fordított sorrendben követik egymást a versenyzők, írta az MTI.

Amikor azonban rá került a sor, a műsorközlő bemondta, hogy lócsere történt, így csak utolsóként következik. Amikor pedig már az összes lovas teljesítette a pályát, azt közölték, hogy Demeter nem lovagolhat.

Mint utóbb kiderült, lova – amely a többihez hasonlóan az első körben már végigment a pályán, és egyébként öt akadályt vert le – a bemelegítő területen megsérült, a magyar öttusázót leszállították róla, és az egyik versenybíró új lovat sorsoltatott vele.

A szabály szerint azonban, ha a lovas felszáll a lóra a bemelegítőben, már nincs lehetőség a cserére. Vagyis szabálytalan volt, hogy új lovat kapott, ugyanakkor sérült lóval semmiképpen sem tudott volna értékelhető eredményt elérni. A magyar küldöttség óvott, de beadványát elutasították.

Demeter érmes helyezése és olimpiai kvótája múlhatott ezen a hibán. Kasza Róbert az ötödik lett a nap végén, ő ott lehet Rióban.