Hedvig
4 °C
15 °C
141 852 szavazat
204 873 szavazat

MOB: Juszt is jogszerű a 2024-es olimpiai kandidálás

2015.09.11. 11:07

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) reagált a bíróság csütörtöki határozatára, amely megsemmisítette azokat a közgyűlési döntéseket, amelyeken többek között a 2024-es olimpiai pályázatunkról döntöttek. Ez a közlemény igencsak személyeskedőre sikeredett, de előbb összeszedtük az előzményeket.

  • A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön Török Ferenc MOB-tag, ügyvéd, egykori olimpiai bajnok öttusázónak adott igazat, aki a 2012-es MOB-elnökválasztás óta pereli a testületet, mert szerinte nem volt jogszerű a közgyűlés. (Az új alapszabály bevezetését és a közgyűlési tagság bővítését támadta).
  • Egy évvel később a MOB közgyűlése megerősítette a vitatott határozatokat, ezúttal már jogszerűen. 
  • A Fővárosi Törvényszék, majd a Fővárosi Ítélőtábla, végül idén júniusban Kúria is kimondta, hogy a 2012. februári közgyűlések nem voltak jogszerűek, és az ott született valamennyi határozatot megsemmisítette.
  • A MOB azonban az egy évvel később összehívott 2013-as közgyűlésre mutogat, hogy ott ugyanezeket a kérdéseket már jogszerűen rendezték, ráadásul egyik bíróság sem mondta ki, hogy új közgyűlést kellene tartani. 
  • A MOB közgyűlése továbbra is hozott határozatokat, köztük az idén májusi és júniusiakat, amelyek a költségvetésről és a 2024-es olimpiai kandidálásról döntöttek.
  • Török nem hagyta magát, és újabb pert indított. A Fővárosi Törvényszék csütörtökön már egyértelműen kimondta, hogy továbbra sem jogszerűek a közgyűlési határozatok. A részletes indoklásból fog kiderülni, hogy mire hivatkoznak.

A MOB péntek délelőtti közleménye erre reagál, azonban mintha nem akarná figyelembe venni ez utóbbi bírósági döntést, és azt írja, hogy „az Ügyészség mint a Magyar Olimpiai Bizottság törvényességi felügyeleti szerve megállapította a Magyar Olimpiai Bizottság szabályos működését”, és hogy a MOB az olimpiai szándéknyilatkozatot „teljesen szabályosan nyújtotta be, aminek köszönhetően Budapest 2015. szeptember 16. napjával hivatalosan is kandidáló várossá lép elő.” Ezt vitatja a bíróság, fellebbezésről azonban nem ír a MOB.

Aztán átmennek személyeskedésbe:

„Sajnálatos, hogy Török Ferenc egykori kiváló sportoló idős korára ki nem elégített kapzsisága, politikai ellenszenve és személyes sértettsége miatt a Magyar Olimpiai Bizottság lejáratását tűzte ki zászlajára. (...) Török Ferenc nem a Magyar Olimpiai Bizottság, hanem ezúttal egész Magyarország, valamennyi sportszerető ember és az olimpiai eszme ellen folytat öncélú háborút. A Magyar Olimpiai Bizottság a sportszerűség jegyében békés nyugdíjas éveket és Magyarország szabályos olimpiai pályázatától való távolmaradást kíván Török Ferenc úrnak.”