A Jégkirálynő verhetetlen, élvezi, ha nem vezet

2015.09.20. 00:24 Módosítva: 2015.09.20. 00:27
A lány, aki labdával a kezében született, Vasszárnyú angyal, Jégkirálynő, Kristályszobrocska – csak pár becenév azok közül, amiket a ritmikus gimnasztikázó Jana Kudrjavceva megkapott. Nem véletlenül, a még csak 17 éves orosz versenyző dominálja a versenyeket, sorra dönti a rekordokat.

A most zárult stuttgarti világbajnokságon egy orosz versenyző tarolt, 

öt aranyat szerzett, és összesen már 13-szoros világbajnok. 17 évesen.

A torna és a ritmikus gimnasztika persze már jó ideje a tinédzserek sportja, de a csúcsra azért még így is kevesen jutnak nagyon fiatalon. Kudrjavceva még csak 15 éves volt, amikor összetett világbajnok lett, ezzel ő lett a sportág történetének legfiatalabb aranyérmese. 2014-ben egy újabb rekordot állított fel, összetettben ismételt, ezzel a legfiatalabb címvédővé vált. Ezt a világbajnokságát ráadásul minden idők legmagasabb pontszámával, 75,266-tal nyerte.

Nem lett volna meglepő, ha a 170 centis és 44 kilós Kudrjavcevából annak idején úszót faragnak, mert apja, Alekszej olimpiai bajnok is volt Barcelonában a 4x200 méteres gyorsváltóban. A lány alakja és hajlékonysága miatt inkább a torna mellett döntöttek, így négyévesen már edzésekre járt. Később bekerült az orosz rg-sek egyik legnagyobb műhelyébe, a novogorszki centrumba. Itt szinte spártai életet élnek a legjobb tornászok, napi hat-nyolc órát készülnek. Az rg Oroszországban nemzeti sport, nagyon magas szinten űzik, és sokan pályáznak a válogatottságra, folyamatosan csúcsformában kell lennie annak, aki be akar kerülni.

A győzelmek után már nem sokan kételkedtek benne, hogy harmadszor is képes lehet győzni összetettben. A stuttgarti vb-n aztán csak drámai körülmények között tudott nyerni. Honfitársával és egyik legjobb barátnőjével, Margarita Mamunnal küzdött az első helyért.

A bokasérülése miatt fájdalmakkal is küzdő címvédő hibázott szalaggal, így Mamun három szám után is két tizeddel vezetett. Az utolsó rotációban aztán összeszedte magát, labdával remek gyakorlatot mutatott be, míg Mamun elidegeskedte, és rontott szalaggal.

A Vasszárnyú angyal nevet anyja akasztotta rá, azért, mert hihetetlenül tud koncentrálni, a két évvel ezelőtt kijevi vb-n Kudrjavceva az egyik gyakorlatát úgy fejezte be, hogy közben elhallgatott a koreográfiához kiválasztott zenéje.

A világbajnok igazi versenyzőtípusnak tartja magát, aki az edzéseken is képes a végtelenségig kínozni magát.

„Még ha nem is mennek igazán rendben a dolgok, a versenyszellemem kihozza belőlem a legjobbat. Valójában nekem az a könnyebb, ha nem vezetek az elejétől fogva, mert így keményebben dolgozom” – mondta a tavalyi vb után. Idén sérülésével is meg kellett küzdenie, amikor éppen nem gyakorlatot mutatott be, akkor csak a pódiumon kívül sántikált.

Az egyéni összetett mellett az idén buzogánnyal, szalaggal és labdával is nyert, valamint tagja volt a csapatversenyt megnyerő orosz válogatottnak is.

Kudrjavcevát őstehetségnek tartják, aki kellően hajlékony, remek a fizikuma és kiváló a mozgáskoordinációja, nem véletlen, hogy az rg-ben már róla elnevezett elem is van, labdával egy ujjon pörgetős, kézenátfordulásos mozdulatot kötnek hozzá (a videón 1.27-nél). De ezen kívül is egészen elképesztő, amit a labdával művel - futballisták, kosarasok is irigyelhetik - miközben a legnehezebb tornamutatványokat hajtja végre a lehető legtökéletesebb tartással.

A sikerek ellenére talán meglepő lehet Kudrjavceva hozzáállása: „Nem mondanám, hogy a győzelem a fő célom, csak stabil teljesítményt akarok nyújtani, és követni az edzőm tanácsait. Az már a bírók felelőssége, hogy kiválasszák a győztest.”

Az edzői sem hagyják elszállni, egyrészt folyton éreztetik vele, hogy éles a verseny Oroszországban, mindig van olyan, aki helyére léphet, idézte egyik edzőjét, Irina Vinert:

Ha a dobogó tetején állsz, királynő vagy, ha onnan lelépsz, már senki.

Hiába nyert már egy halom világ- és Európa-bajnokságot, világkupát és Európa Játékokat, egy célja még lehet, jövőre életében először olimpián indulhat. Egy vagy több riói arany teheti teljessé a pályafutását.

Az olimpiai arany fontos a számára, nem véletlenül kelt ki egyszer, mikor az rg szereplését megkérdőjelezték: „Vannak olyan szervezetek, amelyek törölnék a ritmikus gimnasztikát az olimpia műsorából, és művészetté tennék. Azt gondolom, ez rossz elképzelés, az rg igazi sport. Körülbelül hat órát edzünk naponta, és néha az egész napunkat az edzőteremben töltjük."