Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Szívvel-lélekkel küzdve, és egyetlen győzelem is bravúr

2015.09.26. 13:21
A magyar női röplabda-válogatott tavaly nyáron óriási sikert ért el, 28 évnyi távollét után újra játszhat az Eb-n. A sportág nehéz időket élt meg, elmaradtak a korábbi jó eredmények, de most némi bravúrral a csoportkört is túlélheti. Szombaton a belgiumi Antwerpenben játssza első meccsét.

Kevesen tudják, de a röplabda a világ egyik legnépszerűbb sportágaként több tagországot jegyez, mint a futball. Európában, Ázsiában és Amerikában is nagyon magas szinten játszanak, nagyon nehéz betörni az élvonalba.

Fotó: Facebook / Magyar Röplabda Szövetség

Magyarország lassan évtizedek óta szenvedett, hogy újra valamilyen nagy tornán játszhasson, pedig 1975-ben Eb-ezüstérmes, majd az 1980-as moszkvai olimpián negyedik volt a női válogatott. A lendület ezután is kitartott, az 1981-es és az 1983-as Eb-n ezüstérmet szerzett a magyar csapat, mindkétszer a Szovjetunió mögött. A következő két Eb-n is még a 12 csapatos mezőny tagja volt Magyarország, de már érezhető volt a hanyatlás, 1985-ben kilencedik, két évvel később, az utolsó szereplésénél már csak tizedik helyet szerzett a csapat.

A visszaesés részben összefüggött azzal, hogy egy jó generáció hagyta abba az aktív pályafutását, de annak is köszönhető, hogy a sportág felfutott, olyan országok erősödtek meg, akik korábban nem voltak tényezők” – mondta Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára.

A lejtmenet tovább tartott, az 1990-es évektől kezdve pedig a szűkülő anyagi lehetőségek is visszafogták a sportágat. „Elég sokszor futottunk neki 1987 után is a kvalifikációnak, az utánpótlásban elért sikereink reményt is adtak, de felnőtt korosztályban nem jött az újabb nagy eredmény, hiába voltak nemzetközi szinten is elismert játékosaink. Szétszabdalt volt a csapat, pedig már voltak hosszabb edzőtáborok is, de a nagy tornák előtt valahogy sosem volt elég pénz a felkészülésre, ez mind a játékosokra, mind az edzőkre rosszul hatott” – mondta Ludvig.

Fotó: Facebook / Magyar Röplabda Szövetség

A női válogatott 2014 júniusában jutott ki az Eb-re, az akkor alig három hónapja megbízott Jan de Brandt szövetségi kapitánnyal. A siker nem a belga edzőn múlt csak, évekre visszanyúló munka kifutása volt a kvalifikáció. „A szövetség 2011-ben döntött úgy, hogy a női válogatottat emeltebb szinten foglalkoztatja. Elég erős vállalás volt anyagi szempontból is, hogy beneveztünk az Európa Ligába” – mondta Ludvig. A versenyeztetés, a hosszú edzőtáborok meghozták az eredményeket, részsikereket is, 2013-ban a világbajnokság selejtezőjének harmadik köréig jutott a csapat.

A válogatott

Dobi Edina (center), Horváth Dóra (ütő), Kötél Dóra (liberó), Kötél Zsanett (feladó) , Lévai Vivien (liberó), Liliom Rita (ütő), Pallag Ágnes (ütő), Sándor Renáta (ütő), Szakmáry Gréta (ütő), Széles Petra (center), Szombathelyi Szandra (ütő), Tálas Zsuzsanna (feladó), Vacsi Evelin (center).

A mostani válogatott gerincét az 1990-92-es korosztály adja, a főtitkár szerint az is fontos, hogy ezen játékosok többsége korábban indult junior Eb-n is, így az ott szerzett tapasztalatokat is hasznosíthatták.

„Minden edző közös sikere, hogy most az Eb-döntőben vagyunk, a kluboknak is köszönhető, hogy nyugodt és jó körülmények között készülhettek a játékosok, és a korábbi kapitányok Jókay Zoltán és Hollósy László munkája is benne van. Jan de Brandt idehozatala nehéz döntés volt, de beigazolódott, hogy helyes volt, olyan pluszt tud hozzátenni a csapathoz, amire mi képtelenek vagyunk saját röplabda kultúránkból. Olyan mérhetetlen tudása van, ami miatt a játékosok is nagyon respektálják” – nyilatkozta az MRSZ-főtitkár.

A válogatott felkészülése nem is sikerülhetett volna jobban, magabiztosságot növelő győzelemmel mehetett az Eb-re. Két héttel ezelőtt Törökországban, nem mindennapi körülmények között nyerték meg Liliom Ritáék az Európa Ligát.

Itthon 3-0-ra verték a törököket, a visszavágón két nyert szettel is övék a győzelem. Izmirben 3-1 lett a hazaiaknak, így 15 pontos aranyszettben dőlt el a párharc. A magyarok elbírták a terhet és a török szurkolók fanatikus nyomását is, és behúzták a győzelmet.

Fotó: Facebook / Magyar Röplabda Szövetség

Az Eb-n újra játszanak a törökökkel, de az a csapat, nem az EL-csapat lesz. Ahogy azt Pecsuvácz Péter, a szövetség sajtófőnöke elmondta, az EL-ben B-csapatot szerepeltetett Törökország, csak egyetlen játékost neveztek abból a keretből az Eb-re. „A sportág olyan erős a törököknél, hogy megtehetik ezt. A legjobbakat más sorozatban versenyeztették.”

Az eredmények is igazolják, hogy nagyon erősek. Bakuban Törökország nyerte meg az Európa Játékokat, a tavalyi vb-n kilencedik helyen zárt. A másik két ellenfél is jóval erősebbnek tűnik.

A válogatott a házigazda Belgiummal kezd, ami tavaly ezüstérmes lett az Eb-n. Ahogy minden sportágban, a röplabdába is öntik a pénzt Azerbajdzsánban. A női válogatott még nincs a topmezőnyben, de 2005 óta stabil résztvevője az Eb-nek, és tavaly már a vb-re is kijutott.

Az erőviszonyok ismeretében nagy reményei nem lehetnek a válogatottnak, ahogy Pecsuvácz elmondta. „A játékosok nagyon elszántak, szeretnének egy meccset elcsípni, egy győzelemmel már továbbmehetnek a legjobb 12 közé, és még három mérkőzést játszhatnak. Nagyon jó játékosaink vannak, nem véletlenül lett Sándor Renáta az EL MVP-je, de az igazi erősségük a csapategységben rejlik.”

Ha érzelmi alapon közelítjük meg, akkor továbbjut a csapat, a realitás talaján mozogva, azt kell mondani, hogy akár a belga, akár török csapat ellen nagy fegyvertény bármilyen részsiker. Ha a válogatott szívvel-lélekkel harcolva tovább tudja nyomni magát a csoportból, az olyan siker lenne, mint az EL-győzelem

– mondta Ludvig.

A mérkőzések

Szeptember 26., szombat

17:30 Belgium–Magyarország (SportM)

Szeptember 27., vasárnap

19:00 Magyarország–Törökország (Sport2)

Szeptember 28., hétfő

17:00 Magyarország–Azerbajdzsán (Sport2)