Elképesztő siker: továbbjutott az Eb-n a női röplabda-válogatott

2015.09.28. 19:19

1987 óta nem volt ekkora siker a magyar röplabdasportban: a női válogatott a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságon a csoportkör harmadik fordulójában nagyszerű játékkal 3-1-re győzte le Azerbajdzsánt, ezzel a harmadik helyen végzett és a negyeddöntőbe jutásért játszik majd Németország ellen.

Az első szettben végig irányítottuk a játékot, 4-0-ra elhúztunk, majd az azeriek 5-3-nál és 7-5-nél is megközelítettek minket, de aztán sikerült nagyon elhúzni. Főleg pontos lecsapásokkal, trükkös emelésekkel sikerült 11-5-re, majd 14-7-re is ellépni. A bátor támadójáték később is eredményesnek bizonyult, 17-8 volt a legnagyobb a különbség, és ezt a formát a játszma végéig sikerült tartanunk. 24-15-nél volt először labdák az első szetthez, amit aztán 25-16-ra sikerült is megnyerni.

A második szett már szorosabban alakult, két pontnál többel egyik csapat sem vezetett a játszma közepéig. 18:15-nél azeri időkérés próbálta megállítani a lendületünket. Szerencsére nem sikerült, 21-18-nál megint három pont volt az előnyünk és az azeriek török kapitánya megint próbált lelket önteni csapatába. Két bődületes azeri szerva és egy hihetetlen mentés után 22-22-nél volt megint egyenlő.

Hihetetlen izgalmasan alakult a végjáték, kétszer is nekünk volt szettlabdánk, de aztán Azerbajdzsán egy remek lecsapással 26-25-re megfordította az állást, de sikerült kivédekezni, a Horváth Dóra elképesztő pontos ütésével. A végén aztán az azeri blokk volt jó, és 28-26-ra elment a második szett.

A harmadik szettben nagyon bekezdett az ellenfél, 4-1-re vezettek már, de 7-6-ra, majd 9:8-ra sikerült zárkózni. Hiányzott a játékunkból a koncentráció, illetve egyre jobbak lettek az azeri lecsapások és pillanatok alatt 11-8 lett az állás. A játékrész felénél megint elment a pontosabban ütő azeri csapat, és 16-12 volt a javukra. Hiába kapta össze magát a magyar csapat, csak egy-egy pontra tudta megközelíteni ellenfelét.

Aztán 19-19-nél lett megint egyenlő, majd 20-20 után 21-20-ra – először a játszmában – átvettük a vezetést. És ekkor beindult a gépezet, 23-20 volt a javunkra. Az azeriek egy challenge után szépítettek, de Sándor lecsapása után 24-21 volt ide. Majd megint Sándor Renáta jött és egy ravasz ejtéssel megnyertük a második szettet.

A negyedik szettet a mieink kezdték jobban, 2-0-ra, 7-4-re, aztán 9-4-re húztak el a megtorpanó azeriek mellett, akik aztán 9-7-re zárkóztak fel. Sajnos ez volt az a pillanat, amikor a liberó Kötél Dóra saját játékostársával ütközve megsérült. Szerencsére nem tört meg a lendületünk, 12-9-re, majd 14-11-re is vezettünk, azaz maradt a hárompontos differencia, ráadásul amikor nagyon kellett, a videóbíró is nekünk segített.

Egyre magabiztosabban játszottunk és sorra jöttek be olyan pontok, amelyek a korábbi belga, vagy török válogatott ellen nem. 17-12-re mentünk el, Horváth Dóra zseniális ütése után 19-14 volt a javunkra. Pallag bombája pedig a huszadik pontunkat hozta.

22-15, három pontra került a nagy álom a magyar válogatott számára. 23-16-nál már összetört azerieket és boldog magyarokat lehetett a parketten látni. Egy ásszal játszma-, és meccslabdához jutottunk, aztán egy nagyszerű sánc hozta a 25. pontunkat, a játszmát, a meccset és a továbbjutást.

1987 után kerültünk ki az Európa-bajnokságra, akkor a 10. helyen végeztünk, most bejutottunk a legjobb tizenkettőbe. Az álom Németország ellen folytatódhat a negyeddöntőbe jutásért.

Hogy mekkora siker Azerbajdzsán legyőzése, arról elég annyi, hogy a 2005-ös Eb-n a negyedikek lettek, a világranglistán a 31. helyen állnak, kilenccel előznek meg minket. Az eddigi egyetlen egymás elleni meccsünket hat éve 3-2-re elbuktuk, és van egy Japánban profiskodó légiósuk is. A magyar válogatott a sokkal esélyesebb belgák és törökök ellen is már helyenként nagyon bátran és jól játszott, most viszont kétszer sima szettet nyerve ment tovább.

Ez óriási siker Magyarországnak, nagyon büszke vagyok rá, hogy én is a részese lehetek

 - mondta Jan De Brandt magyar szövetségi kapitány.

„Megérdemeltük a továbbjutást, mert nagyon jól játszott ma a csapat és jobbak is voltak az ellenfélnél. Most még nem foglalkozom azzal, hogy mi lesz a következő meccsen. Arra ráérünk majd holnap készülni. Ma este viszont még az ünneplésé lesz a főszerep." - tette még hozzá Jan de Brandt.

Női röplabda Európa-bajnokság, Belgium-Hollandia

B csoport, 3. forduló: Azerbajdzsán-Magyarország 1-3 (18-25, 28-26, 22-25, 16-25)

A magyar válogatott a csoport harmadik helyén végzett és a negyeddöntőbe jutásért játszik majd.