Ausztriával nyert pingpong-Eb-t az elűzött magyar

2015.10.01. 12:57

A magyar férfi válogatott csak a 11. lett a jekatyerinburgi asztalitenisz Európa-bajnokságon, de magyarországi születésű Európa-bajnoka lett a sportágnak. Gárdos Róbert az osztrák válogatottal lett aranyérmes, mellette Finnországnak is van magyar játékosa.

Ausztria Németországgal játszott a csapatdöntőben, nagy csatában 3-2-re győzött. A párharcot Gárdos kezdte, szoros, izgalmas meccsen győzte le Baumot. Két szett hátrányból állt fel, és a döntő játszma is kiélezett volt. Először a németnek volt meccslabdája, de a 9-6-ról felzárkózó Gárdos hárított, és már nála volt az előny, be is ütötte a döntőt pontot. 3-2 (7-11, 8-11, 11-8, 11-7, 13-11).

Patrick Baum vs Robert Gardos (ETTC 2015) Team Final

„Hosszú mérkőzésre készültünk. Ha le akarod győzni Németországot, akkor készen kell állnod egy maratonra. Ez igaz volt az én első mérkőzésemre is. Sosem adtam fel, harcoltam" – idézte a játékost az európai szövetség honlapja.

Az osztrákok 2-0-s előnybe kerültek, de Németország egyenlíteni tudott, Gárdos is elbukta második meccsét, a világranglistán hatodik helyen álló (csak kínaiak előzik meg) Dmitrij Ovtcharovval nem bírt. A párharc ötödik meccsét Fegerl játszotta, és mivel ő is legyőzte Baumot,  meglepetésre legyőzték a favoritnak tartott németeket.

A most 36 éves Gárdos 14 évesen került ki Ausztriába, sokáig ott készült, de Magyarországnak versenyzett. Elvesztése a magyar sportirányítás egyik nagy kudarca. A pingpongozó többször is elmondta, hogy bár folyton a jövő emberének nevezték a szövetségben, nem sok lehetőséget kapott, hogy nemzetközi szinten is bizonyítson. Saját költségén utazott Eb-re, nem igazán foglalkoztak vele, nem látta a fejlődési lehetőséget, ezért 18 évesen országot váltott. Három évig nem képviselhette Ausztriát az országváltás miatt. Gárdos azóta két olimpián vett részt, 2008-ban Pekingben negyedik lett csapatversenyben, majd négy évvel később ötödik. Az Európa-bajnokságokon összesen már hét érmet (2-1-4) szerzett. Három évvel ezelőtt párosban lett Európa-bajnok.

Ha csak azt olvassuk, nyert a Kosiba Dániel, Oláh Benedek páros, eszünkbe sem jutna, hogy a duó két országot képvisel. A 24 éves Oláh szülei Finnországban telepedtek le, a játékos már ott született. 2006 óta finn válogatott, és sokszoros országos bajnok, egyéniben, párosban és vegyes párosban is nyert már, korábban Kiskunfélegyházán is volt igazolt játékos. A csapatversenyben nem volt túl sikeres az Eb-n, a csoportjukban az utolsó helyen végeztek.

Oláh Benedek a bakui Európa Játékokon
Oláh Benedek a bakui Európa Játékokon

Kosibával jól kezdtek, két meccsüket is hoztákpárosban. Az egyik ellenfelüknél is játszott magyar, Szőcs Hunor Romániát képviseli az Eb-n. A férfiaknál még egy nem magyarországi magyar van, Pető Zsolt, aki már top100-as versenyzőket is legyőzött, a szerb válogatott játékosa.

Szerbia női csapatát is vajdasági magyarok alkotják, Erdélyi Annamária évekig Magyarországon is készült, az Eb-n Fehér Gabriellával alkot párost. Molnár Mónika egy görög versenyzővel indult.