A nép, ami sosem készül el időre, de most mégis el fog

000 Mvd6719193
2015.10.18. 08:12
A 2016-os riói olimpiáig háromszáz nap sincs már hátra, de ahogy a tavalyi brazil futball-világbajnokságnál, most sincs minden rendben az előkészületekkel. Az építkezések csúsznak, néhány olimpiai helyszín veszélyesnek és használhatatlannak tűnik, mindamellett a szervezők nemrég költségcsökkentést jelentettek be, a gazdasági válság is erre készteti őket.

Brazília 2014-ben futball-vb-t rendezett, amit megszaladó költségek, óriási korrupció és határidőket be nem tartó építkezések jellemeztek. 2016-ban pedig Rio de Janeiróban lesz az Olimpia, és a képlet hasonló. Már a vb előtt felmerült, hogy vajon két, gyors egymásutánban tartott gigarendezvény előnyös-e, vagy Brazília belerokkan a költségekbe.

A futball-vb-t és az amiatt kitörő tüntetéseket Brazília túlélte  – bár beigazolódni látszódnak azok a félelmek, hogy néhány stadion teljesen haszontalanul épült fel, nem tudják utólag hasznosítani – , és folytathatta az olimpiai előkészületeket.

Minden kész lesz, üdvözlet Brazíliában!

– mondta egy hete Rio polgármestere, Eduardo Paes.

Az optimista mondat természetesen azt jelenti, hogy nagyjából semmi nincs kész. Legalábbis a helyszíneket bejáró dpa munkatársai szerint még elég sok mindenen kell dolgozni. 

A sportlétesítmények készültségi foka

Fotó: Mario Tama / Europress / Getty

Barra Olimpiai Park 89%
Carioca Aréna 1 92%
Carioca Aréna 2 94%
Carioca Aréna 3 95%
Nemzetközi Közvetítő Központ 96%
Sajtóközpont 88%
Hotel 83%
Velodrom 65%
Tenisz Centrum 74%
Future Aréna 87%
Olimpiai uszoda 89%
Olimpiai falu 91%
Golfpálya 98%
Hegyikerékpáros pálya 100%
BMX-pálya 100%
Szlalomkajak-pálya 85% (Forrás: Brazília Nagykövetsége)

A héten a magyarországi brazil követség kiadott egy összesítőt, ami szerint közel sincs vészhelyzet. Szinte minden készen áll az új létesítmények közül (lásd keretes összefoglalónkat).

A vb-re felújított Maracanã Stadionban, a Maracanãzinho csarnokban és az olimpiai stadionban pedig már tesztversenyeket is tartottak. A Copacabanáért sem kell aggódni, ott a triatlonnak és a strandröplabdának csak ideiglenes létesítményeket kell építeni, amivel pillanatok alatt elkészülnek.

A BMX-pálya lehet, hogy kész van, de a két hete tartott tesztversenyen szinte minden bringás arra panaszkodott, hogy a kanyarok és az ugratók is balesetveszélyesek, így az első nap ki sem álltak versenyezni. Ezek után kicsit átépítették a pályát, de többen még így is nagyon rizikósnak tartják.

Biztonságos pályát még van esély építeni, de hogy az időről-időre címlapokra kerülő, szennyvízben és dögökben úszó Guanabara-öböllel bármit is tudnak vagy akarnak kezdeni, az erősen kétséges. Az öbölben már tartottak vitorlás tesztversenyt, és amitől féltek, bekövetkezett, egy német vitorlázó és egy dél-koreai szörfös is olyan súlyos fertőzést szedett össze, hogy kórházba került.

A szervezők a pályázatukban vállalták, hogy a szennyvízhálózatot is fejlesztik, és ezáltal tisztább lehet a víz, de ennek neki sem feküdtek, arról pedig hallani sem akarnak, hogy elköltöztessék a vitorlázók futamait.

Az MTI szerint a dpa tudósítói azt tapasztalták, hogy a kis házak, szűk utcák és viharvert toronyházak között álló Olimpiai Stadion messze van az Olimpiai Parktól és a nyitó-, illetve záróünnepségnek otthont adó Maracanã Stadiontól is. Az Olimpiai Stadionban egyelőre csak a gyep áll készen, futópálya még nincs, és a 60 ezer szék egyharmada is hiányzik. A teniszstadion teteje nem készült el, az uszodába pedig csak 14 ezren mehetnek majd be.

Két hete a Mirror riporterei is elhagyatott építési területekről írtak, és még ott sem nagyon láttak munkásokat, ahol még nem készültek el teljesen az épületek. Néhány dolgozót azonban elcsíptek, akik közül az egyik azt nyilatkozta, lesznek olyan létesítmények, amelyek biztosan nem lesznek készen május előtt. 

Az olimpiai létesítmények mellett az infrastrukturális fejlesztések is csúsznak. A közlekedés biztosan problémás lesz, az olimpiára nem adják át az ígért új metróvonalat, a kikötőt bekapcsoló villamost és a Barrához vivő gyorsbuszhálózat sem valósul meg.

John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke már 2014-ben is lesújtóan nyilatkozott az riói felkészülésről. Minden idők legrosszabbjának nevezte. Legnagyobb problémának a bürokráciát látta, az állami, szövetségi állami és városi szintek között nagyon nehézkes az átjárás. Talán ez okozhatta azt is, hogy a Brazil Lovas Szövetség a múlt héten bejelentette, hogy könnyen lehet, hogy nem tarthatják majd meg az olimpiai lovas számait Brazíliában.

Az országban a lovak behozatalát szigorúan szabályozzák, hogy elkerüljék a járványokat. Az olimpiai résztvevőkre azonban ezeket nem alkalmazhatják, új protokollt kell bevezetniük. A mezőgazdasági minisztérium azonban nem változtatta még meg az ehhez szükséges jogi környezet. Az olimpiák történetében nem lenne egyedülálló, hogy a lovasversenyeket máshol tartsák. 1956-ban Ausztrália sem engedte be a lovakat, így a lovas számokat Stockholm rendezte.

A gazdaság megroppant, innen szép nyerni

A polgármester mégis optimistán nyilatkozott az előkészületekről, de a szervezőbizottság ugyanakkor nagyon óvatos. Október 5-én válságtanácskozást tartották, és bejelentették, hogy elkerüljék a tíz százaléknál nagyobb túlköltekezést,  lefaragják a költségeket .

Igen, jól értették, nem az eleve magas költségeken faragtak, hanem a pluszkiadásokat próbálják meg kompenzálni más területeken. Brazíliában a gazdaság recesszió van, a real sokat gyengült a dollárhoz képest egy év alatt, és az infláció is tízszázalékosra növekedett, a munkanélküliség az egekben.

Ahogy a foci vb-n is látszott, a brazilok jó része luxuskiadásnak érzi a sportra költött dollármilliókat, és ezért képesek az utcára is menni. Ráadásul eddig a bevételi oldal sem volt túl erős, az ötmillió jegyből csak kétmilliót tudtak értékesíteni Brazíliában.

A versenyek költségein nem fognak spórolni, de a körítésén igen. Az önkéntesek számát 70 ezerről 60 ezerre csökkentik, a megnyitó ünnepség költségein is vágnak. A promóciós videókat nem külsős cégek fogják készíteni. Ahol lehet, sátrakat használnak állandó létesítmények helyett, és a tesztversenyek infrastruktúráját is fapados verzióban építik ki.

Ugyanakkor jogosan felvetődik ezek után a kérdés, hogy ha lehet olcsóbb olimpiát csinálni, akkor eleve, miért nem annak futottak neki.

„Tudom, hogy van bizalmatlanság, és meg is értem. A legtöbben Brazíliában nem arról vagyunk ismertek, hogy időben és az előírt költségeknek megfelelően vagyunk képesek teljesíteni valamit. Ezért értjük a bizalmatlanságot, de be akarjuk bizonyítani, hogy ez az ország képes időre elkészülni" – idézte a polgármestert a Guardiant.

És ha azt nézzük, hogy a futball-vb-t is különösebb botrány nélkül lehozták, akkor még hihetünk is neki.