A világ legveszélyesebb ugrását vállalja be a vb-n a 40 éves tornásznő

2015.10.21. 07:50

Már önmagában az elképesztő, hogy negyvenévesen elindult a tornászok világbajnokságán, ott, ahol a nőknél leginkább a késő tizenévesek vagy a húszas éveik elején járók a legsikeresebbek. Az üzbég Okszana Csuszovityina azonban nemcsak úgy levezetésből vesz részt Glasgow-ban, hanem egy nagyon veszélyes ugrással érmet is akar szerezni.

A tornászok nagymamájának is nevezett versenyző több rekordot is magáénak mondhat, több országot (FÁK, Németország, Üzbegisztán) képviselve már hat olimpián részt vett, 1992 óta egyről sem hiányzott. A hetedikről sem akar. Üzbegisztán biztosan nem indít csapatot, így Csuszovityinának egyéniben kell kvótát szereznire Rióra. Már Glasgow-ból kijuthat az olimpiára, ehhez a legjobb háromban kell végeznie valamelyik szeren.

Leginkább ugrásban érzi magát esélyesnek a dobogóra, ezért egy rendkívül nehéz, sok pontot érő és veszélyes elemet is bevet: a Produnova-ugrást. Ami így néz ki:

Meet the salto IV: Produnova Vault (7.0 D Score)( CoP 2013-16)

Az ugrást az orosz Jelena Produnováról nevezték el, 1999 óta ismert az elem, a kézről indított dupla szaltó behúzott lábakkal korábban 7,1 pontos gyakorlat volt, 2013 óta 7,0 a kiinduló értéke. Rendkívül balesetveszélyes, ha nem tudja kontrollálni a mozgást a tornász, könnyen a nyakára eshet. Produnován kívül csak ketten próbálkoztak meg világversenyen ezzel a nehéz ugrással. A dominikai Yamilet Pena a 2011-es világbajnokságon vállalta, de nagyon elszúrta, nulla pontot kapott rá.

Az indiai Dipa Karmakar már sikeresebb volt, a 2014-es Nemzetközösségi Játékokon bronzérmet szerzett vele, írja az International Gymnast.

Oksana Chusovitina (UZB) - Worlds 2015 - PT VT - Produnova

Csuszovityina a vb vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megpróbálkozik a Produnovával, majd az edzésen videofelvétel is készült arról, hogy gyakorolja. Amikor arról kérdezték, mi lesz a második ugrása, csak annyit válaszolt: „Az meglepetés lesz. Remélem, hogy tiszta és hibátlan gyakorlatokat mutatok be."