Berki Krisztián elbukhatja a riói olimpiát

2015.10.26. 12:29

Berki Krisztiánnak minimiális esélye van arra, hogy kijusson a riói olimpiára, és megvédje címét lólengésben, mert a glasgow-i világbajnokságon nem sikerült a gyakorlata.

A riói olimpiára a szerenként az első három helyezett kvalifikálja magát, de Berkinek így már nincs esélye, mert be sem jutott a döntőbe. A szerenkénti finálékba a csapatversenyek eredményeivel lehet bekerülni, a magyar válogatott hétfőn kezdte meg a szereplést.

A harmadik szer volt a ló, ahol Hídvégi Vid jól teljesített, 15.166 pontot kapott, ez a hetedik egjobb eredmény. Utána Berki jött, aki rontott az ugrásnál, és a gyakorlat nehézségét is csak 6,300-ra értékelték a bírók, összesen 14.966-ot kapott. Ezzel lemaradt a nyolcas döntőről, miután minden csapat selejtezett, ez a pontszám a 11. helyre volt elég.

A magyar olimpiai bajnok korábban arról nyilatkozott, hogy 6.7-es vagy 7.0-s gyakorlattal kezd majd a selejtezőben. A szövetség beszámolója szerint a 6.7-est a pódiumedzésen be is mutatta, és nem volt vele gondja.

Berki Krisztián - lólengés - World Quals 2015

„Nagyon sajnálom, egyelőre még fel sem fogtam az egészet, úgyhogy még jól vagyok. Ha majd belegondolok, biztosan nem így lesz, most egyszerűen nem tudok mit mondani. Ötven-ötven százalékos volt az egész, várható volt, ha korrigálnom kell, akkor nem tudom végigcsinálni. Persze nem erre gondoltam, de ez benne volt a levegőben. Sajnos, a sérülésem miatt jóval kevesebbet tudtam edzeni, de én nem ezzel foglalkoztam, bíztam magamban, hiszen volt, hogy edzésen 7.0 kiindulójút is meg tudtam csinálni. Már a gyakorlat elején sok hiba volt, ezt kívülről nem lehetett látni, de nekem sokat kellett korrigálnom. Ez kivette az erőmet, és a végére elfáradtam. Egyszer már sajnos átéltem azt, hogy lemaradtam az olimpiáról, igaz, akkor még fiatalabb voltam. Mindenesetre már egyszeres olimpiai bajnok vagyok, hát nem leszek kétszeres, pedig nagyon jó lett volna újra az angolok ellen versenyezni. Bánt ez az egész, de nem tudok vele mit kezdeni" – idézi Berkit hírlevelében a hazai szövetség.

„Két dolgot szeretnék kiemelni, az egyik, hogy nagyon rossz a kvalifikációs rendszer, a másik, hogy Berki Krisztián egy csodálatos sportember. Erején felül mindent megtett, de a végére a korrigálások miatt elfogyott az ereje. Csak jót tudok Krisztiánról mondani, fizikálisan szellemileg és lelkileg is odatette magát, továbbra is ő a világ egyik legjobb tornásza" – mondta Magyar Zoltán a szövetség elnöke.    

Berki mellett még két specialista, a tavalyi vb két érmese, a horvát Filip Ude és a francia Cyril Tommasone is rontott, ők sem kerültek be a nyolcba.

Berkinek minimális esélye még van kijutni az olimpiára. Ha a magyar tornászválogatott az első 16 között végez, akkor kijut a riói tesztversenyre. Ott azonban az első négy közé kellene kerülnie a csapatnak, hogy meglegyen az olimpia. Egyénibe is lesz még pótkvalifikáció, de onnan csak összetett teljesítménnyel lehet továbbjutni, Berki ebben nem túl jó, ő a lólengés specialistája.