Részeg vagy alkalmatlan bírók 4 aranyérmest hoztak ki

2015.11.01. 09:14

Szombat délután sporttörténelmi döntőt láthattunk a glasgow-i tornász világbajnokság női szerenkénti döntőiben.

A felemás korláton négyen is ugyanolyan pontszámot kaptak (15,366), ami azt jelentette, mind a négyen ott állhattak a holtverseny miatt a dobogó tetején.

A női torna történetében ilyen extrém eset még sohasem fordult elő, a férfiaknál is a 20-as években.

Madison Kocian csatlakozott harmadikként az aranyérmesekhez, a videón az ő gyakorlata látható. (Szpiridonova mutatta be negyediknek a tudását.)

Madison Kocian a negyedik aranyérmes

Hármas holtverseny már volt többször, az 1988-as olimpiai döntőben is, amikor Borkai Zsolt is aranyat nyert lólengésben. Mindannyian tíz pontos maximumot kapták akkor.

Most viszont nem megszokott a holtverseny, az új pontozást épp azért alkalmazták, hogy döntsék el a sorrendet.

A lólengés legutóbbi olimpiai döntőjében például Berki Krisztián és Louis Smith ugyan mindketten 16,066-ot kaptak, a pontosabb végrehajtás miatt a magyar lett az első, míg riválisa a második, és be kellett érnie az ezüsttel. Az olimpián ugyanis mindenképp eldöntik a holtversenyt.

Most viszont volt némi Benny Hill-es produkció a három himnusszal, a négy győztesnek járó zászlót fel sem tudták vonni egyszerre.

A legnagyobb nemzetközi szaklap is természetesen kitért erre az esetre, és annyit írt a cikkíró, részegek vagy alkalmatlanok voltak a pontozók. A legrosszabb és a legjobb pontszám kiesik, többször nehezen, sok tanácskozás után született meg az összesítés, ettől még kijött a lehetetlennek tűnő négyes azonosság.

A négy versenyző egyébként három különböző erősségű gyakorlatot mutatott be, ha az olimpiai szabály élt volna, akkor Kocian és Komova a két győztes, a másik orosz a harmadik, a kínai pedig a negyedik.