A súlyemelők bekeményítettek, Bulgáriát eltiltották az olimpiáról

2015.11.19. 19:29

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) még szigorúbb döntést hozott, mint az atlétikai szövetség. Tizenegy pozitív doppingeset miatt nem indulhatnak bolgár súlyemelők a riói olimpián, de eltiltották a vb-ről Hondurast, Panamát, Guatemalát, Sierre Leonét és Tadzsikisztánt is.

Az IWF végrehajtó bizottsága Houstonban, a világbajnokság helyszínén szabta ki a büntetéseket.

A legnagyobb bajok Bulgáriával voltak, augusztusban 11 emelőjüket tiltották el. Az Európa-bajnokságra készülő válogatottban nyolc férfi és három nő adott pozitív mintát. Mindannyian a szterodiok közé tartozó sztanzololt szedték.

A többi országot azért tiltották el a vb-ről, mert nem feleltek meg a nemzetközileg elfogadott doppingellenes szabályoknak, a versenyzők nem töltötték ki a kötelező holléti nyilvántartást, így a versenyen kívüli ellenőrzést gyakorlatilag lehetetlenné tették. Dopping miatt Románia egy kvótával kevesebbet kap a riói olimpiára.

A világbajnokságon a magyar Pócza Vajk Károly 94 kilóban indult volna, de nála is sztanozololt találtak egy versenyen kívüli ellenőrzésen. Amíg nem zárják le az ügyét, nem versenyezhet.

Rettenetesen szomorú vagyok" - nyilatkozott az MTI-nek az IWF-kongresszuson jelenlevő Ördögh István, a válogatott szövetségi kapitánya. Hozzátette, hogy Pócza Vajk gyakorlatilag az utolsó pillanatban került be a világbajnoki csapatba.

„Csak az utolsó két hétben volt ott velünk a tatai edzőtáborban" – mondta a szakvezető a vétkes emelőről. Ördögh István úgy fogalmazott, hogy felnőtt emberről van szó, aki tudja, milyen következményei lehetnek egy ilyen felelőtlen lépésnek, mint amilyenhez folyamodott. Nagy valószínűséggel nem tudott volna hozzájárulni a magyar csapat összteljesítményéhez, de amit tett, az morálisan nagyon nem jó."

A múlt héten a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Oroszországot függesztette fel az államilag szervezett doppingolás miatt. A büntetés addig tart, amíg az oroszok doppingprotokollja meg nem felel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség előírásainak. A fedettpályás vb-n biztosan nem lesznek orosz atléták, de a riói indulásuk még összejöhet.

Az athéni olimpián égtünk nagyot a dopping miatt utoljára, és most megint van rá esély, vajon csak egyedi esetről van szó?

Egy magyar súlyemelő a vb-n bukott le doppinggal

Szerző: Sport Géza2015. november 19.