Alig valamivel maradt le az olimpiai kvótáról Bognár Richárd

2015.06.19. 15:37

Bognár Richárd ezüstérmet nyert férfi dupla trapban a bakui Európa Játékokon, de ezzel éppen lemaradt az olimpiai kvótáról, írja az MTI. 

A szám mindkét magyarja nagyon jól szerepelt pénteken, idei legjobb eredményüket érték el. A londoni játékokon hatodik Bognár a 150 lövéses alapversenyt 142 találattal a negyedik helyen zárta, az első helyezettel azonos eredménnyel, míg Gerebics Roland 138 koronggal a 11. helyen végzett, mindössze két találattal elmaradva a hatos finálétól.

A döntő mezőnyében csupán az olasz Antonino Barillának nem kellett az olimpiai kvótaszerzés pluszterhével megküzdenie, ennek ellenére valamennyi résztvevő nagyszerűen célzott. A döntő első felében, az elődöntős szakaszban mind a hatan 30 lövést adtak le, alig hibázott valaki.

A feszültséget Bognár bírta a legjobban, még az sem zökkentette ki, amikor a negyedik dupláját megelőzően az előtte következő német koronglövőt megbüntették, és őt pedig hosszú ideig várakoztatták. A magyar sportoló hibátlan teljesítménnyel tudta le az elődöntőt, ennek köszönhetően az aranyéremért és a riói kvótáért küzdhetett meg az orosz Vitalij Fokejevvel.

A döntő nem kezdődött jól magyar szempontból, Bognár a második, harmadik és negyedik duplájába is belehibázott egy-egyet, a három rontást pedig a 2006-os világbajnok orosz kihasználta, és végül 29 találattal szerezte meg az aranyérmet és az olimpiai indulás jogát. 

A döntőt 26 koronggal záró, 48 éves Bognár Richárd karrierje során először állhatott fel világverseny dobogójára, s a magyar küldöttség 14. érmét szerezte meg az Európa Játékokon.

Az európai dupla traposok számára már csak két lehetőség lesz az olimpiai kvóta megszerzésére: az augusztusi gabalai világkupa-versenyen és a szeptemberi lonatói világbajnokságon is két-két riói helyet osztanak ki.

A sportlövők pénteki versenynapján a női kisöbű sportpuska 3x20 lövéses összetett versenyében a korábban légpuskában nyolcadik Zwickl-Veres Kata 575 körrel a 24. helyen végzett, négy körrel maradt le a nyolcas döntőről.