Egy mesterlövész fejbe lőtte, megvakult, mindent megnyert a dzsúdós

2015.06.27. 13:37

Egész Azerbajdzsán erre várt. Megígértem az elnöknek, hogy nyerni fogok, és meg is csináltam

– mondta győzelme után Ilham Zakiyev. A már eddig is nemzeti hősnek számító vak dzsúdós +90 kilóban nyerte meg az Európa Játékokat.

A döntőjére az azeri elnök Ilham Aliyev is kilátogatott, így nem is volt kérdés, hogy ő adja át az aranyérmet a dzsúdósnak, aki kétszeres paralimpiai és kétszeres világbajnok is. Egyszer már szerepelt az Európa Játékokon, ő gyújtotta meg a nyitóünnepségen a lángot.

Zakiyev nem csak eredményei miatt becsülik, háborús hősnek számít. Tizenkilenc évesen, 1999-ben az örmények ellen harcolt, a máig vitatott hovatartozású Hegyi Karabahban. Ekkor veszítette el látását is. Őrjáraton volt, amikor egy mesterlövész fejbe lőtte, a golyó áthaladt a fején, de életben maradt. Öt nap kóma után felébredt, de a golyó olyan károkat okozott, hogy megvakult.

Korábban is dzsúdózott, és a sportágat látássérültként is folytatta. Az egyik legelismertebb dzsudoka lett a parasportolók között.

Az Európa Játékok egyik legszimpatikusabb húzása az, hogy ha csak egy versenyszám erejéig is, de a programba integrálták a fogyatékosok sportját is.