Dél-afrikai győztes 5 kilométeren

2015.07.25. 14:59

Papp Márk a 13., Székelyi Dániel pedig a 19. helyet szerezte meg a 49 fős mezőnyben a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyszámában, amelyet a dél-afrikai Chad Ho nyert meg a kazanyi vizes világbajnokság szombati napján.

Az 1-es rajtszámot viselő Ho rendkívül szoros csatában diadalmaskodott a német Rob Muffels előtt úgy, hogy kettejük között csupán a célfotó tudott dönteni, mert idejük egyformán 55:17.6 perc volt.

A hazai szövetség beszámolója szerint mindkét magyar teljesítette a maga számára kitűzött célt: Papp az első tíz közvetlen közelében, Székelyi Dániel pedig az első húszban végzett, előbbi 55:25.3, utóbbi 55:28.9 perces eredménnyel.

A férfiak "sprinttávján", vagyis a legrövidebb hosszútávú viadalon is olykor valóságos közelharc folyt az úszók között a minél jobb pozícióért, ennek fényében pedig még inkább dicséretes a magyarok helytállása, hiszen egyikük sem tartozik a vízi adok-kapokot kedvelő és azt jól is viselő izomkolosszusok közé.

"Sokkal jobban sikerült a verseny, mint gondoltam, ezért még inkább várom a tíz kilométert" - értékelt Papp Márk, aki célfotóval lett 13., a 11. helyezettel azonos időt úszva. "Az elején még sikerült valamennyire kimaradnom a verekedésből, volt egy szakasz, amikor az elsők között haladtam, de nem akartam széthajtani magam, mert akkor nem bírom a végét" - tette hozzá.

"Így viszont - folytatta nyilatkozatát - óhatatlanul belekerültem a sűrűjébe, a bójáknál ilyenkor igyekszem szélesebb mozdulatokkal úszni, hogy ne kerüljenek nagyon közel hozzám, de előfordult, hogy valakit hátulról rám löktek, azaz hatékony védekezés itt nem nagyon létezik. Annak örülök, hogy most lábbal nem kaptam, egyszer rúgtak csak szemen, ennyi bőven benne van" - jelentette ki.

Székelyi Dániel úgy lett 19., hogy féltávnál még csupán 35. volt.

"A második kör tényleg sokkal jobban sikerült, az elején én is el akartam indulni a többiekkel, de a rajt után azonnal visszarántottak elég keményen, úgyhogy ezután picit lemaradtam - mondta. - Mivel a 25 kilométerre készülök, számomra ez a verseny szinte bemelegítés volt, de úgy gondolom, sok tapasztalatot lehet hasznosítani - és a hosszabb távon a keménykedés sem annyira jellemző" - tette hozzá.

A hosszútávúszóknál vasárnap szünnap lesz, hétfőn a férfiak, kedden a nők 10 kilométeres viadalával folytatódik a vb. Ezen a távon az első 10 helyezett riói olimpiai kvótát szerez mindkét nemnél, írt az MTI.

Nyíltvízi úszás, férfi 5 km, világbajnok:

1. Chad Ho (Dél-afrikai Köztársaság) 55:17.6 perc

2. Rob Muffels (Németország) 55:17.6

3. Matteo Furlan (Olaszország) 55:20.0

...13. PAPP MÁRK 55:25.3

...19. SZÉKELYI DÁNIEL 55:28.9