Csoportelsőséget ért a 13 gólos győzelem

2015.07.29. 12:39

A címvédő magyar válogatott 17-4-re verte a Dél-afrikai Köztársaságot a Kazanyban zajló vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának második fordulójában. Ezzel a harmadik kör eredményétől függetlenül már csoportelső, vagyis automatikusan negyeddöntős.

Benedek Tibor szövetségi kapitány csapata sokkal könnyebben nyert, mint hétfőn, amikor 14-5-re verte Kazahsztánt. A szerdai meccsen Varga Dénes volt a legeredményesebb, aki ötször talált be.

Az első két, egyformán pontatlanul befejezett akció után harmadik támadásából - Varga Dénes góljával - megszerezte a vezetést a magyar csapat, amely az első negyedben kevésbé koncentráltan játszott. Ezzel együtt már az első szünetre Hárai Balázs, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert és Szivós Márton góljaival 5-1-re vezetett.

A második nyolc percben még inkább edzőmérkőzés lett a találkozó, a dél-afrikaiak alig jutottak el a magyar kapuig, helyzetet se nagyon voltak képesek kialakítani, miközben a magyar pólósok sorozatban szerezték a gólokat. A duplázó Hárai alakította 6-1-re, majd a triplázó Varga Dénes 8-1-re az állást a nagyszünetre.

A harmadik negyedet Hárai pompás csavart lövése vezette be (9-1), majd váratlan dél-afrikai gól után Vámos Márton ötméteresből módosította az eredményt 10-2-re. Büntetőből született az ellenfél harmadik találata is, amire Bedő Krisztián centergólja jelentett gyors választ, és nem kellett sokat várni Varga Dénes negyedik góljára sem (12-3).

A befejező negyed elején Vámos megúszásgóljával alakult ki a tízgólos különbség először (13-3), majd Angyal Dánielnek köszönhetően másodszor (14-4). Varga Dénes meglőtte ötödik gólját is, a 17-4-es végeredményt pedig a hajrában kétszer is eredményes Erdélyi állította be.

Mivel a csoport korábbi szerdai meccsén a kazahok a papírformának megfelelően legyőzték az argentinokat, eldőlt, hogy a magyarok utolsó csoportmeccsük eredményétől függetlenül megnyerik a négyest, így egyenes ágon a legjobb nyolc között folytathatják.

A csapat legközelebb pénteken játszik a két játéknap után pont nélkül álló argentinokkal, írta az MTI.

„Ahhoz képest, milyen erőt képvisel Dél-Afrika, komolyan vettük a meccset. Annyira vették komolyan a játékosok, amennyire én. Nem éreztem magam jobban felpörögve, mint amennyire ők voltak, és őket sem magamnál, így voltunk egységben, ez teljesen ideális volt. Pár dolgot tudtunk gyakorolni, de igazából nincs ennek jelentősége. Ebből a mérkőzésből nem tudunk semmilyen tanulságot levonni, de persze le kellett játszanunk. Ilyen lesz az argentinok elleni is, vagy még inkább, így magunkban kell készülni, keményen edzeni a következő hétre, arra a negyedik, igazán fontos mérkőzésre” – értékelt Benedek Tibor a vlv.hu-nak a mérkőzés után.

C csoport, 2. forduló

Magyarország - Dél-afrikai Köztársaság 17-4 (5-1, 3-0, 4-2, 5-1)

Varga Dénes 5, Hárai, Erdélyi 3-3, Vámos 2, Hosnyánszky, Szivós, Bedő, Angyal 1-1, illetve Molineux, Jagga 2-2.