A kínai bajnok összetörten, könnyezve hajolt meg Hosszú előtt

2015.08.02. 18:50

Az első napi győztesek (Katie Ledecky, Sun Jang) mellett Hosszú Katinka került a középpontba a kazanyi vizes világbajnokságon. Délelőtt és délután is Európa-rekordot úszott 200 vegyesen, és magabiztosan került a döntőbe.

Elsőre 2:07,3-at úszott, másodikra 2:06,84-et.

A könnyedsége szembetűnő volt, az elődöntőben visszafogottan is hat tizedre volt a világcsúcstól. És így is másfél másodperccel volt jobb a második idővel a hétfői döntőbe kerülő brit O' Connornál.

Gyorsan írjuk ide a világrekordot: 2:06,15.

  • Az amerikai Ariana Kukors úszta egyébként még Rómában, a szuperdressz korszak utolsó nagy versenyén, 2009-ben. (Hosszú akkor harmadik volt.)

Hosszú is még cáparuhában állította fel az Európa-rekordot, ezért is volt fontos a megdöntése, és így most már az előző edzőjéhez, az őt többször is cserben hagyó Dave Salóhoz sem köti az az idő.

Elég valószínű, hogy nem elégszik meg ennyivel, és látva a tökéletes állapotát, szinte biztosan a világcsúcsért harcol majd.

A futam után azt mondta az Indexnek:

A döntő egy másik futam lesz. Figyelni kell, nem lehetek elbizakodott, mert a többiek is mindent beleadnak majd. Ezt az időt, amit most elértem, aláírtam volna előre, még a kiutazás előtt. Jobban össze volt rakva az úszásom, mint a délelőtti, jobban kijöttek a fordulók. A részidőket majd még megnézzük, kielemezzük. Úgy érzem, jól felkészültem, és bízom benne, hogy még ennél is jobb időm lesz, lesz ez még jobb is.

Szimbolikus volt a kép, hogy a kínai Je Siven meghajolt előtte az öltözőbe menet. Igaz az olimpiai bajnok kínai összegörnyedt, alig bírt a lábán állni, a könnyeivel küszködött, míg Hosszú jókedvűen sietett tovább.

A kínainak állítólag sérült a bokája, de igazából a londoni olimpia óta nem mutatta meg tudását. Most a nyolcadik idővel lett döntős.

  • Emlékezetes: Londonban gyorsabban úszott a 400 vegyes utolsó ötven méterén, mint a férfiaknál győztes Ryan Lochte.

A 29 éves Cseh László viszont megmutatta, ahogy idősödik, egyre gyorsabb lesz sprintben. 23,06-os országos csúcsra talán még önmaga sem számított.

Nem vagyok egy rajtmágus, az úszásom sebességének és ritmusának viszont nagyon örülök. Amikor úszni kell, tudok hozni a többieken. Nekem ez az 50 pillangó még mindig nem több, mint bemelegítés. Jó lenne persze, ha megint jól jönne ki a fal hétfőn, és akkor talán 23 másodperc alá tudnék kerülni.

A felvetésre, hogy ijesztésnek azért jó volt – hiszen a riválisai aligha számoltak vele -, csak annyit mondott: mindenképp.

Cseh a harmadik legjobb idővel került a hétfői döntőbe, és 100-on két éve a második volt, a pekingi olimpián pedig 200 pillangón volt második is, ez a sprint eddig kimaradt a pályájából.

Bernek Péter ötödik helye elismerésre méltó 400 gyorson, hiszen ötvenes medencében eddig csak ismerkedett ezzel a távval.Most testközelből tapasztalhatta, milyenek a nagymenők. Kapás Boglárka nyolcadik lett ugyanezen a távon.

Gyurta Dániel délután már nem úszhatott, miután a 22. lett 100 mellen, ami így nem volt elég a középdöntőhöz. Nem nagyon volt elkenődve, készül továbbra is a saját tempójában, neki majd pénteken lesz jelenése, kétszázon.  

A férfi 4x100-as gyorsváltót a franciák nyertek, a nőknél az ausztrálok voltak a leggyorsabbak.