Megőrültek a medencében egyedül úszó 12 évesért

2015.08.03. 18:03

Mianmari úszó még sosem kapott akkora figyelmet, mint Ahnt Khaung Htut. Nagy eredményt eddig még nem ért el, de a 100 méteres mellúszás selejtezőjében mindenki neki szurkolt, mert nem is indult más a futamában.

A 100 mell legelső futamába papíron a leggyengébb úszókat sorolták. A rajtlista szerint Htut mellett még a kameruni Stephane Fokam és a guineai Alhassena Fofane indultak volna. Ők azonban végül nem vállalták az indulást.

A mianmari úszó egyedül harcolt a vb-n

Htutnak így csak magával kellett versenyeznie. A közönség a segítéségére is sietett, óriási ováció közepette úszhatta végig a távot. Végül 1:16.13-mal, egyéni csúccsal ért célba, négy másodpercet javítva a nevezési idején. Azt mondta, még jobb is lehetett volna, de áprilisban eltörte a karját, így nem tudott rendesen felkészülni. A 76 induló közül végül a 74. lett.

Az utolsó helyet a lesothói Mocheta Makara szerezte meg, őt elég nagyvonalúan 1:20.00-val nevezték be, de valószínűleg ennyit sosem tudott, mert 1:55.91-el zárt. Majdnem egy percet kapott a leggyorsabb Adam Peatytől.

„Örülök és nagyon büszke vagyok arra, hogy itt vagyok" – mondta a Reutersnek Htut, aki még csak 12 éves. A mianmari úszó a nemzetközi szövetség meghívására jött a vb-re, és szerencséjére nincs alsó korhatár. Nem úgy, mint az olimpián. Htut azt reméli, hogy 2020-ban, Tokióban már indulhat.