Hosszú: Először sírtam a medencében

2015.08.03. 20:08

Hosszú Katinka 26 évesen megnyerte negyedik világbajnoki címét, de még egyiknek sem örült ennyire, hiszen ezt világrekorddal szerezte meg. Több mint két másodperccel volt gyorsabb a másodiknál.

A 200 vegyesen az első futamtól a döntőig ellenállhatatlanul versenyzett, igazából csak az volt a kérdés, kié lesz az ezüstérem, annyira kontrollálta a távot és uralta a mezőnyt.

„Kicentiztem azért, ugye? De meglett, és ez a lényeg. Ezért is vagyok most sokkal boldogabb, mert egy csodaszép álmom vált valóra. A világrekord többet jelent nekem, mint egy olimpiai bajnoki arany, mert ez azt jelenti, hogy egy időszakban nem volt senki más gyorsabb nálam” - mondta boldogan, fülig érő szájjal már az eredményhirdetés után.

Az előző világcsúcsot az amerikai Ariana Kukors érte el, és ez egy korszakos rekordnak számított. A születésekor több szakember gondolta úgy, évtizedekig élni fog, ha egyáltalán akkor képes lesz valaki felülmúlni.

Hosszú hat év után adta át a múltnak. Ráadásul Kukors még cápadresszben úszta, ami elősegítette, hogy még gyorsabb legyen. (Ezeket a ruhákat tiltották be a vb után.)

Igen, ez is benne van, hogy sírtam. Életemben először sírtam a medencében. Most nem tudtam visszafogni magam.

Nemcsak ő, hanem férje, Shane Tusup is megkönnyezte, hogy történelmet írtak. Nem is tudott felidézni semmit abból, hogyan úszott Katinka.

Az utolsó 25 méterre emlékszem. Pontosabban, abból is inkább a fájdalomra. De hogy az első 175 méter kiesett, annak ez esetben örülni kell, mert azt jelentette, teljesen az úszásra koncentráltam, minden mást maximálisan ki tudtam zárni. A vége már nehézkes volt, akkor már csak próbáltam valahogy célba érni. Ha bevállalom előtte a 100 hát elődöntőjét, és nem lépek vissza, szinte biztosan nem lesz meg a rekord, ami annyit jelentett nekem. Ezért nem is fáj annyira a szívem azért, hogy a legjobb idővel ugyan, mégsem folytattam.

A Vasas úszónője abban hitt már a verseny előtt is, hogy az aranya meglehet, mert nem igazán akadt kihívója. Érzékeltetésül: a Londonban még brillírozó kínai Je-Siven például csak a nyolcadik helyen vergődött be a célba.

„Azt éreztem, hogy nyerni fogok, de próbáltam nem agyalni a rekordon. És persze nem is akartam beleélni magam, mert az nem szerencsés” - foglalta össze az érzéseit.

Többször elismételte, még nem fogta fel az eredményét, de látva az eddigi formáját, jóra lehet számítani a továbbiakban is.

A magyar rekorddöntők

Érdemes megemlékezni arról, hogy a legutóbbi 30 évben, kik voltak a magyar úszók közül világcsúcstartók, mert így sokkal érthetőbb, miért jelent igen sokat Hosszúnak a csúcsdöntés.

A korábbi legendák közül

  • Darnyi Tamás egyaránt háromszor javította meg a 400 vegyes valamint a 200 vegyes rekordját. Olimpiai bajnoki címeket, világbajnoki aranyakat nyert vele.
  • Egerszegi Krisztina egyszer javított 200 háton, igaz az a rekord félelmetes volt, mert 2 másodpercet faragott és 17 évig nem tudtak belül kerülni rajta.
  • Rózsa Norbert és Güttler Károly nevéhez is fűződött világcsúcs. Mindketten 100 mellen, előbbi vb-t, utóbbi Európa-bajnokságot nyert vele. Rózsa háromszor írta át a csúcsot.
  • Gyurta Dániel a londoni olimpián nyert világrekorddal 200 mellen.

Kedden már 200 gyorson fog versenyezni, a tavalyi Eb-n már ezen a távon is igen jól teljesített, második lett. Egyéni rekordra készül, amivel akár még meglepetést is okozhat.

Köszönöm a rengeteg gratulációt! El sem tudom mondani, hogy mennyire boldog vagyok! #AKeményMunkaKifizetődik #IronMode...

Posted by Katinka Hosszu on Monday, 3 August 2015

És hol van még a 200 pillangó, majd a szombati 200 hát, legvégül, vasárnap pedig a 400 vegyes.