Hosszútól már rettegnek a sprinterek, visszalépett

2015-08-03T064909Z 192716597 LR2EB830IXNZ4 RTRMADP 3 SWIMMING-WO
2015.08.03. 09:07

Az úszó-világbajnokság második versenynapjának reggelén Hosszú Katinka 100 háton ment vízbe, és az előfutamban ő volt a leggyorsabb.

Egy éve ebben a számban holtversenyben lett első az Európa-bajnokságon, a dán Mie Nielsennel most ugyanabba az előfutamba sorolták be.

A Vasas úszónője a dánt most több mint hat tizeddel múlta felül, és később a szám igazi specialistái, az olimpiai bajnok ausztrál Emily Seebohm valamint a szintén olimpiai győztes, címvédő amerikai Missy Franklin sem tudott az ő idején belülre kerülni.

Az egész mezőnyben Hosszú úszott 59 másodpercen belül. Seebohm 59,04-nél állította meg az órát. Franklin 59,59-et úszott, természetesen ő is továbbjutott, de nem tűnik félelmetesnek, mint az előző években.

Hosszú 58,78-as eredménye azt is jelenti egyben, hogy országos rekordot döntött. 100 háton most javított harmadszor a magyar rekordon, amióta egyre inkább odafigyel erre a sprinttávra. Két éve a a barcelonai vb-n a harmadik idővel teljesítette az előfutamot, akkor visszalépett, mert nem fért bele a programjába, és nem akarta veszélyeztetni a későbbi sikerességét.

Kiderült, Kazanyban is inkább a biztonságot választja, és itt is visszalépett. Nem indul az elődöntőben.

A 200 vegyes döntője ugyanis 17 óra 54 perckor kezdődik, előtte fél órája sem maradt volna a regenerálódásra.

Hogy mire volt ez mégis jó?

Részint a lélektani hadviselés részeként megmutatta a riválisoknak, 200 háton nagyon komolyan számolni kell vele. Megmutatta magának, hogy félelmetes időre képes ezen a rövid távon is. Ilyen ellenfelekkel, ilyen formában, versenykörülmények közt pedig csak világbajnokságon úszhat.

Negyedszer pedig, az olimpián nem ilyen lesz a program, mint most, és akkor nyugodtabban bevállalhatja ezt a számot.

Picit fáj a szívem, hogy első helyről lépek vissza, de ennek most így kell történnie - mondta Hosszú. 

Edzője, Shane Tusup kifejtette: ragaszkodnak a tervhez. "Ennek vannak picit fájdalmasabb részei, mint ez a mostani, de a céljaink eléréséhez szükség van ilyen döntésekre is."

Még egy világcsúcs

Hétfőn délelőtt újabb világcsúcsot láthattunk, az elsőt még vasárnap úszta a svéd Sarah Sjöström 100 pillangón.

Az amerikai Katie Ledecky 1500 gyorson 15:27,71-et ért el, amivel természetesen megnyerte az elődöntőt. Kapás Boglárka a harmadik legjobb idővel került be a táév fináléjába.