Hosszú bronzérmes 200 háton

2015.08.08. 16:54 Módosítva: 2015.08.08. 16:58

Hosszú Katinka harmadik döntőjére készült a kazanyi vizes világbajnokságon. 200 vegyesen nyert, 200 gyorson az ötödik lett, a 200 háton a legjobb idővel került a döntőbe.

„Nagy csatára számítok 200 háton, ez lesz a második döntőm ezen a távon, két éve a hatodik lettem a vb-n, öt másodperccel maradtam le Missy Franklin mögött, aki az olimpiai bajnok, és most a harmadik helyen jutott be a legjobb nyolc közé. Az ausztrál Emily Seebohm két éve nem volt a döntőben, ő második volt az olimpián, minden adott, hogy legyen egy nagyon jó verseny közöttünk. Mindig van bennem izgalom, még a kisebb versenyek előtt is, nemhogy egy vb-döntőben. Úgy kell csitítanom az izgalmamat” - ezt nyilatkozta a döntő előtt.

Hosszú 2:06,18-cal megjavította Egerszegi Krisztina 1991 óta fennálló magyar csúcsát, az érmekért ugyanakkor most kellett megküzdenie.

Az ausztrál Seebohm és Franklin is jobb volt a magyarnál az ötvenes fordulónál, száznál Franklin már hattizedes előnyt épített fel.

150-nél is ő fordult elsőnek, ekkor már majdnem egy teljes másodperc és egy teljes testhossz volt az előnye Hosszú előtt.

Az utolsó ötvenen azonban Seebohm hihetetlenül rákapcsolt, és megnyerte, Hosszú pedig a harmadik lett 2:06,84-gyel.

"Ez egy másik nap volt, egy másik verseny. Ezen a távon még tanulnom kell az igazi versenyzést - ebben eddig ötvenes medencében még nem volt igazán részem, kétszáz háton többnyire egyedül úsztam, igazi ellenfelek nélkül. Jó lett volna egyszer Missy vagy Emily ellen tesztelnem magam - mégiscsak a világbajnokról, illetve a világcsúcstartóról beszélünk. Úgy érzem, ma ebben maradtam alul.

Amikor beértem, az volt bennem, de jó lenne még egyszer leúszni ezt a versenyt, mert nem éreztem úgy, hogy mindent kiadtam magamból.

A második ötvenet például sokkal jobban megnyomhattam volna. De a bronzéremmel így is boldog vagyok, eddig hatodik hely volt a legjobb ezen a távon nagy versenyen, most léptem egy nagyot előre, és remélem, idővel meglesz az a rutinom itt is, ami megvan azoknak, akik már öt-tíz éve úsznak háton" - nyilatkozta a szövetség honlapjának Hosszú.

Eredmények

    női 200 m hát, világbajnok:

    Emily Seebohm (Ausztrália) 2:05.81 perc
2. Missy Franklin (Egyesült Államok) 2:06.34
3. HOSSZÚ KATINKA 2:06.84