Csak egyszer voltunk ennél rosszabbak a vb-n

2015.08.08. 15:39
A 10-9-es végeredmény nem tükrözte a magyar férfi vízilabda-válogatott szétesettségét: Montenegró lett az ötödik a kazanyi vb-n.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a kazanyi világbajnokságon szombaton utolsó meccsét játszotta. Montenegróval két éve a vb-döntőben csapott össze Benedek Tibor, most azért, hogy az ötödik helyet megszerezze. A hatodik ugyanis azt jelentette, hogy az 1986-os, mélypontot jelentő kilencedik pozíció után ez a második legrosszabb helyezés.

Szivós bombájával jól kezdtünk, de az ellenfél Ivovic és Brguljan találataival fordított. A negyed utolsó találata Hosnyánszkyé volt.

A második nyolc percben két védelmi megingás után 4-2-re elléptek a montenegróiak. Előbb Madaras felejtett el blokkolni, majd Ivovicot nem követte az embere, aki így kihasználta a ziccert három méterről, amikor már csak Nagy Viktorral állt szemben.

Ezt a hátrányt Hosnyánszky és Varga Dániel lövéseivel sikerült eltüntetni – miközben sorozatban maradtak ki a nagyobbnál nagyobb helyzetek is -, de Janovic és Ivovic ismét eredményes volt, amivel visszaállt a kétgólos különbség.

Bedő előnyből, egy húzással közelebb hozta a csapatot, de a zárónegyednek így is 6-5-ös hátrányból vágtunk neki.

Ugyanő beforgatta a védőjét, de a kapus nagy bravúrral védett. Majd Varga Dániel labdaeladása után Janovic a kapuig úszott, és Nagy feje fölé vágta a labdát. (5-7)

Varga Dénes szépített, mivel azonban Radovic emberelőnyben kilőtte a jobb alsót, megint kettő volt oda, és már csak négy és fél perc volt hátra.

Mi is kaptunk egy előnyt, háromszor védett Lazovic, Paskovic újra megúszott, és mivel három méterig zavartalanul vihette a labdát, nem is hibázott.

Benedek időt kért, megpróbálta legalább elviselhetővé tenni a vereséget. Erdályi Balázs be is vágott gyorsan egy gólt, miután Bedő kiállítást harcolt ki.

Erre jött Brguljan válasza, majd megint Erdélyi. Ekkor azonban már csak egy perc volt hátra, és a 10-8-as hátrányt nem lehetett ledolgozni. Varga Dániel még lőtt egy gólt, de ez csak arra volt jó, hogy legalább szoros legyen a végeredmény.

Többre számítottunk ezen a meccsen is, ahogy az egész tornán is. A belgrádi Európa-bajnokságon ki lehet jutni az olimpiára majd januárban. Ha onnan sem megy, még mindig van egy selejtezőtorna tavasszal.

De ennél sokkal összeszedettebb, koncentráltabb játékra lesz szükség.

Benedek Tibor szövetségi kapitány úgy értékelt, hogy ez egy igazán rosszul sikerült nyár volt, és a válogatott fejben nem volt kész arra, hogy az ötödik hely súlyát átérezze.

"Ha ötödikek vagyunk, és csak egy rosszul sikerült meccsünk van az olaszok ellen a negyeddöntőben, akkor a vb-szereplést könnyebb elfogadni, mint így. Egyénekre ne bontsuk le most az értékelést, inkább összességében érdemes közelíteni. A folytatással, az enyémmel még ráérünk foglalkozni" - magyarázta.