Katinka otthon marad, a vízben Iron Lady van

2015.08.09. 23:59
Hosszú Katinka az előző világbajnokságon két arany- és egy bronzéremig jutott, most is, Kazanyban. Annyi a különbség, hogy a pillangó bronzát hátúszásra cserélte.

Hosszú Katinka pályafutása alatt harmadszor (2009, 2013 és 2015) is megnyerte a 400 vegyest a világbajnokságon. Mindegyik emlékezetes volt.

Az elsőt még Dave Salóval nyerte 2009-ben – akkor még egyetemre járt -, azt az időt (4:30,31) üldözi még, most nyolc századra megközelítette, de nem tudta átírni, így ez még az előző amerikai trénerhez köti, nem a férjhez, Shane Tusuphoz. A hozzá hasonlóan maximalista edző egyébként elismerően tapsolta meg a legvégén, és szívet formált az ujjaiból.

Két éve azt mondta Hosszú, olyan volt a győzelme, mintha vért hányt volna.

Most még nagyobb fájdalma volt, de így is simán, nagy fölénnyel érkezett be a célba. Mivel ő volt a legidősebb résztvevője a döntőnek, a fiatalabbak testközelből tapasztalhatták: elképesztő iramot diktál.

„Ezt az utolsó százat senkinek nem kívánom. Mindenem fájt, zsibbadtam, szúrt az oldalam. Az egy igazi élethalálharc volt. De bejöttem elsőnek. Azt az érzést viszont mindenkinek kívánom. Elsőnek elérni a falat. Mintha partot érnék. Az egyszerűen felülmúlhatatlan, megismételhetetlen. Annyira kiadtam magamból mindent, hogy ugyan tudat alatt elterveztem, valami menő dolgot csinálok majd. De semmi nem jutott az eszembe. Azt hittem, lesz erőm, hogy felülök én is a kötélre, ahogy mások. Igazából az is megerőltető lett volna, ha hosszabban a magasba emelem a kezem. Kész voltam, na, nem tudom szépíteni. Ami Barcelonában fájt az előző vb-n, most kétszer jobban fájt.”

A 26 éves Hosszú abból sem csinált titkot, hogy most is, és két éve is menstruált ennél a megerőltető számnál, de most lényegesen nagyobbak voltak a fájdalmai, mint két éve.

„Hihetetlen, hogy ugyanaz volt a forgatókönyv, de hát ilyen van, az élet ilyen. Az utolsó napokkal nincs szerencsém ebből a szempontból.”

A világbajnokságon a 400 vegyes az utolsó napra van kiírva, az olimpián az elsőn lesz. Elárulta, egyiket sem szereti – az első nap bele kell rázódni a ritmusba -, most már benne voltak a lábaiban az előző napok.

Azt már a 400 vegyes döntője előtt elmondta, hogy az az új csúcs, amit meg akar dönteni. (Kukorsé 200 vegyesen már az övé, Egerszegi Krisztina 200 háton 1991-ben elért idejét is átadta a múltnak.)

És itt egy kicsit álljunk is meg

A kínai Je-Siven ezt érte el úgy, hogy az utolsó százon jobban úszott, mint Ryan Lochte. Ezért van az, hiába volt belül több mint három másodperccel az előző rekordon a mellúszás felénél, a virtuális piros vonal hihetetlen tempóra kapcsol, ahogy átfordulnak gyorsra. (Je most a döntőbe sem került be, jelentős súlyfelesleg van rajta, innen igen nehéz lesz visszajönnie.)

Shane Tusup, amikor kielemezte ezt a döntőt, arra a következtetésre jutott, hogy a kínai mindig tudott egy kicsit vizezni, hogy valamelyik rivális szinte felvezette. Így nem kevés erőt spórolt meg, és amikor átfordult az utolsó százra, a gyorsra, egyszerűen tarthatatlanná vált.

„Erősen kell kezdenem, ezt a rekordot másként nem lehet a múltnak adni. Arra még nem vagyok jó, hogy öt másodperc előnyt kiharcoljak a százra, mert az talán elég lenne. Sőt, most még annyira sem vagyok erős, hogy a cápadresszben úszott időmet felülmúljam. Ez nem baj, sőt. Legalább lesz miért harcolnom, van még motiváció bőven előttem.”

Azt is megerősítette, hogy vegyesen még mindig tud fejlődni. Hátúszásban is, ami az egyik kedvence lett. Az olimpiai időrend engedi, hogy százon és kétszázon is az érmekért csatázzon majd Rióban.

„Ez a vb volt a legütősebb mind közül, amelyiken eddig úsztam. Benne van persze az is, hogy ötszörös világbajnok lettem, beleborzongok, hogy ez nem sikerült az elődöknek, akikre egyébként felnézek. A világcsúcs az, ami varázslatossá ezeket a kazanyi napokat. A gyerekkori álmom sikerült. Elmondhatatlanul jó ez. És hát kétszer is sírtam. Na, ezt sem gondoltam volna.”

A kérdésemre, hogy ebben a versenyben, és az egész vb-ben már benne volt az Iron Lady, így felelt.

„Benne. A becenevemhez illően versenyeztem. És azt gondolom, hogy mostantól az összes edzésemben is benne lesz ez a név. Katinka otthon marad a kis gondjaival, vagy éppen a hotelszobában. A medencében Iron Ladyvé fogok válni. Ezek az aranyak kellő erőt adnak, hogy így legyen” - összegzett.

Hosszú nem tér haza, hanem Moszkvába utazik a Világkupára, mert a versenyzés élteti, még ha izgul is rendre a versenyek előtt, és úgy kell csitítania magát.