2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Hét elveszített kiló, ez kellett Cseh Lászlónak

DACSA20150810002
2015.08.10. 16:47
Két év múlva már Budapest rendezi a vizes-világbajnokságot, a magyar úszóválogatott akkor még a mostaninál is sikeresebb lehet, addig azonban jön a versenyek versenye, az olimpia, ami előtt még nem álltunk ilyen jól az utóbbi időben. Elemzés.

A magyar úszóválogatott kapitánya, az Egerszegi Krisztinával és Kovács Ágival olimpiai aranyérmet szerző Kiss László a vb előtt még azt mondta, hogy jobb lesz a versenyzők szereplése, mint két éve, Barcelonában. Kiss jósolni nem szeret, ezért fogadjuk el, ért hozzá.

A három arany-, két ezüst- és négy bronzérem Magyarországot a nemzetek nyolcadik helyére hozta – egy ezüsttel és három bronzzal vagyunk jobbak, mint két éve -, és valóban, szebb az összkép, mint két éve. Még úgy is, hogy két bronzérem nem olimpiai számban született.

Az Egyesült Államok, Kína, Ausztrália, Nagy-Britannia és a franciák előttünk végeztek, a svédek és a japánok hozzánk hasonlóan 3 aranyat szereztek, de már mögöttünk vannak. Az oroszok eltűntek, ők és a németek egy-egy aranyat nyertek. A németeknek hat év után lett ismét bajnokuk, épp Gyurta Dánielt megelőzve, Marco Koch.

A kapitányt először róla kérdeztük, hiszen edzője, Széles Sándor kórházba került az orosz városban.

„Két éve sem volt már vele a helyszínen, amikor világbajnok lett. Most itt volt, a verseny után lett rosszul. Nem Sanyi személye – lelkileg, negatívan - befolyásolta az úszását, hanem a szíve. Túlzottan vitte előre őt a hév. Nem szabadott volna neki ezt a tempót felvállalnia. Bosszantó, hogy nem egy különleges idővel nyertek, ennyit neki is tudnia kellett volna.

Dani eddig mindig tökéletesen végre tudta hajtani azt, amit kértek tőle az első ötvenen vagy az első százon. Most az első százon a két évvel ezelőtti idejéhez képest majdnem egy teljes másodperccel gyorsabb volt. Szokatlanul gyors.

Két éve a hetediknek fordult, mégis feljött, mert nem savasodott be. Most igen. Fogadjuk el, hogy életében először nem tudta tartani a kívánt részidőket. Ilyen az élsport, ha tizedeken múlnak a dolgok, akkor minden apróságra nagyon oda kell figyelni.”

  • Gyurta mostani 100-as részideje: 1:01,65
  • Gyurta 2 éve: 1:02,54

 

Kiss egy gyakorlati példával szemléltette, mi történt. Amikor Kovács Ági a sydneyi olimpia előtt valamiért úgy gondolta, hogy a nem megbeszélt és a már sokszor kipróbált terv szerint versenyzik az Európa-bajnokságon, akkor egy olyan román (Betrice Caslaru) győzte le, akitől soha előtte, se utána sem kapott ki.

Ha egy versenyző túl erősen és bátran kezd, a savasodást nagyon nehéz kivédeni az utolsó métereken.

„Nagyon bízom Daniban, és abban is, hogy százon is felgyorsul majd, és akkor nem lehet őt megállítani majd Rióban sem.”

Cseh Lászlóról elég tömören kifejezte a véleményét, minden csodálata az övé. Ha jobb versíró lenne, egy ódával lepné meg.

29 évesen, hogy valaki ennyit tudjon fejlődni, lenyűgöző. És ha hét kilót ledob egy ilyen tehetségű úszó, akkor garantáltan nem teszi eredménytelenül.

Kiss Hosszúnak is mindig mondta, fogyjon le pár kilót, sokkal jobb lesz a vízben a sebessége, mert régi igazság, hogy 

nem a vízben, hanem a vízen kell úszni.

„Lacika most megtette, fogyott. Sokat technikáznak ezenkívül Plagányi Zsolt edzővel, aki nála kezdett a Spartacusban. A technika rendbe tételének pedig láthattuk az eredményét. Jobban előre tud nyúlni a pillangótempóknál, mert feljebb van a vízben. Ez egy fontos dolog. Örülök neki, hogy a vegyest kezdi elengedni, a 400 vegyest magam is szorgalmaztam régebben, és most jól esett, amikor azt mondta, igazam volt. Ahogy öregszik, úgy kell egyre inkább a rövidebb távok felé mennie. Bár a 200 pillangó nem rövid, és a legnehezebbek egyike.”

Kiss kiemelte még azt is, hogy a lábtempója is jobb lett Csehnek, mert nem merevedik úgy el, mint régebben, hiszen nem a karok fogyasztanak sok oxigént, hanem a lábak izmai.

A kapitány amondó, hogy Rióra Cseh még fejlődhet, akár több másodpercet sem tart elképzelhetetlennek.

Az olimpiák előtti vb-k

  • 2016: ? - 2015: Hosszú 2 arany, Cseh László 1 arany
  • 2012: Gyurta és Risztov arany – 2011: Gyurta arany
  • 2008: 3 ezüst – 2007: 1 bronz
  • 2004: 1 ezüst és 1 bronz – 2003: 4 ezüst

Amire szükség is lehet, ha Michael Phelps visszatér, és ne feledjük, a mostani világbajnok itthon csak második lett az országos bajnokságon, mert Kenderesi Tamás legyőzte. Cseh akkor betegen érkezett, de a pécsiek 18 éves úszója óriási tehetség, most mononukleózis miatt nem mehetett a világbajnokságra, pedig most saját bőrén érezhette volna, milyen az, ha délelőtt és délután, majd a másnapi döntőben is kimagaslóan kell úszni.

Phelps visszatérése ugyan üdítő, de biztosan nem háromszor úszta le ugyanazokat a távokat, mint a vb-mezőny, és mindez nem is olyan apró különbség.

A másik aranyérmes: Hosszú Katinka

Kiss azt hiszi, hogy az útkeresés végére ért Kazanyban Hosszú és Shane Tusup, az edzője.

Körvonalazódik, hogy az olimpiai program és Katinka ereje, nem utolsósorban a társak felkészültsége annyit enged, hogy Rióban majd 4 számot vállaljon. Abban a négyben viszont mindenképp éremesélyes, a két vegyesen pedig egyértelműen favorit, hiszen nem látszik, hogy komoly kihívó akadna addig. A spanyol Mireia Belmonte most nem jött el a sérülése miatt, ő még megszorongathatja a Vasas 26 éves úszónőjét.

A 100 és a 200 hát éremmel kecsegtet – ez lenne a vegyesek mellett a két kiválasztott táv -, Kiss szerint még bőven van az úszásában, gyorsulhat.

Nem véletlen, hogy a nagypapa tanácsára ebben a műfajban kezdte egykor Baján.

Látom Katinkán, mennyire éhes és mennyire céltudatos. Aki látja úszni, érzi, hogy nála nincs gyengébb nap. Mindent belead.

Általánosságban mondható, az olimpián egy másodperccel lesznek gyorsabbak a versenyzők, mint az utolsó vb-n, Hosszút vegyesen még így sem igazán fenyegeti semmiféle veszély.

Az augusztusban 27 éves Verrasztó Dávid ezüstje is arra mutat rá a kapitány szerint, hogy sokat lehet fejődni 25 év felett, de ehhez lelkileg is mindennek klappolnia kell.

A 22 éves Kapás Boglárka bronzérme egy hosszú út kezdete lehet, 800-on iszonyú erős a mezőny - az amerikai Katie Ledecky sorra döntötte a rekordokat -, de abban is helytállt hatodik helyével.

Voltak aztán persze, akik csalódást okoztak. Bernek Pétertől többet várt, de szétesett a technikája, Gyurta Gergely pedig a nyílt vízi úszás után nem állt rá az 1500 gyorsra. Jakabos Zsuzsát is döntőbe várta.

Szilágyi Liliána hetedik lett 200 pillangón, őt betegség hátráltatta. Jövőre belőle is több kijöhet, mert még egyszer már nem fog érettségizni, és így csak az úszásra fókuszálhat.

A kapitány egy fontos dolgot fejtett még ki. Jövőre, az olimpián, helyi idő szerint este tízkor kezdődnek az úszódöntők, vagyis magyar idő szerint hajnal háromkor.

Aki érmes, és részt vesz a kötelező sajtótájékoztatókon, doppingvizsgálaton, jó eséllyel nem esik be az ágyba hajnali három előtt. Igaz másnap az előfutamok nem 10-kor kezdődnek, hanem délben. Ennyi könnyítést kapnak az úszók.

Csalódás

A két vízilabdacsapat csalódást okozott, a nőknél Merész András már felajánlotta a lemondását. A férfiaknál is benne van Benedek Tibor szerződésében, hogy ha csak egy versenyen nem vagyunk benne a legjobb négyben, újra lehet tárgyalni.

Idén két verseny nem sikerült túl jól.

Két éve, a vb-győzelem után mondta Madaras Norbert, ha a tornát egy hét múlva újra lejátszanánk, már biztosan nem ugyanaz az eredmény születne.  A győzelmi mámorban persze az ő józanságára nemigen figyeltünk oda. Illetve, ki emlékszik már arra: a horvátok elleni elődöntőt úgy hozta a csapat, hogy Nagy Viktor két büntetőt hárított. Ha csak az egyik bent van, máris döntetlen.

A meccset befolyásoló nüanszok most nem voltak mellettünk, és lelkileg sem tűnt olyan egységesnek és erősnek a társulat, mint két éve. Pedig a játékosok ugyanazok voltak, és ezt a ciklust mások nem is képesek végigcsinálni.