11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

A döntő előtt kellett utoljára a régi önmagammal megküzdeni

2015.08.11. 17:28 Módosítva: 2015.08.11. 17:28
Cseh László elmondta, hogyan jutott vissza a csúcsra a kazanyi úszó-vb-n. Az arany mellett szerzett egy ezüst-és egy bronzérmet is. Az edzőváltás kevés lett volna, lelki fejlődés is kellett. Már várja, hogy újra összecsapjon a visszatérő Michael Phelpsszel.

Sokat úszunk 

- ez volt Cseh László válasza a kérdésre, amikor arról faggatta egy japán újságíró, mi a magyar úszók titka. Cseh nem csak a 200 pillangón elért sikere után került a nemzetközi sajtó figyelmébe, egyébként is mérhetetlen csodálatot váltott ki, a legtöbbet elhangzó férfi úszó neve biztosan az övé volt az orosz sajtóközpontban.

Csehben ugyanis rengeteg szimbólum fonódik össze.

  • Hét évvel idősebb, mint legfőbb kihívója, a dél-afrikai Chad Le Clos, aki egyébként jó barátja, és pár éve el is indult a magyar bajnokságon, Debrecenben.
  • Tíz év után vb-t nyerni csak a legnagyobbaknak sikerült: Cseh László, Michael Phelps és Ryan Lochte. 
  • Annyi persze a különbség, hogy mindkét amerikai zsinórban nyert, míg az idén Cseh váratlanul robbantott pillangón. 
  • Cseh a kitartás megtestesítője, akkor sem adta fel, ha rosszul sikerültek a versenyei, a megújulást és a fejlődési lehetőségeket kereste.
  • És a legkülönlegesebb: decemberben lesz 30 éves.

Évekkel ezelőtt képtelenség volt elképzelni, hogy valaki 30 év felett még ilyen szinten úszik. A három fenomén, Phelps, Lochte és Cseh 30 felett dönthetik el Rióban, ki lesz a legjobb.

Tudatosan készült rá

"Szeretném megmutatni, hogy az úszásban élő sablonok, klisék értelmüket veszítették. Egy ilyen például az, hogy 30 évesen valaki nem bírja a hosszú távokat csak a rövideket. Honnan tudjuk, hogy nem bírja? Csak abból következtetünk, mert senki sem próbálta" - ezt a londoni olimpián mondta az Indexnek.

„Világbajnoki arannyal még soha nem mentem neki egyetlen olimpiai felkészülésnek sem. Rendkívül jó érzés. 2004 előtt volt egy ezüstöm 400 vegyesről, 2008 és 2012 előtt volt egy-egy bronzom 200 vegyesről. És rengeteg kétely. Miért nem jött ki belőlem több a medencében.

Megszámolni sem tudom, hányszor fogadtam úgy a medencéből kijövet a kérdéseket, hogy legbelül éreztem, még rengeteg van bennem. De bennem is maradt.

Egy idő után szörnyű volt ismételni magam, mert egy idő után már csak azok hitték el, hogy igazat beszélek, akik hihetetlenül erősen hittek bennem” - kezdte beszélgetésünket Cseh még Kazanyban, amikor már valamennyi számban kiúszta magát a vb-n.

Amikor felvetettem neki, hogy igazán sajnáltam és megható volt a tavalyi Eb-n, amikor ugyan nyert 200 vegyesen, de nem volt elégedett az idővel (1:58,10), mert régebben jobb időre volt képes, és rengeteg munka volt ebben a gyengébb időben. Szinte bosszankodott egy arany után.

Az úszás a fejlődésről szól. Engem pedig az óra sokkal jobban megnyugtat, mint egy aranyérem. Örültem is azért, mert Európában mégiscsak én voltam a legjobb, és nem csak egy agyonhallgatott, lejárt lemez, de felesleges lett volna becsapnom magam, hogy minden rendben van.

Az edzőváltásnak ez az aranyérem is az egyik eleme volt, de igen sok mindenből tevődött össze.

Hozzájött még, hogy a 2013-as herningi rövid pályás Európa-bajnokságon teljesen leblokkolt mentálisan. Cseh úgy látja, az elmúlt tíz évének akkor jött el a mélypontja, ez volt a legfájdalmasabb időszak.

Akkor így nyilatkozott. „Nem merek rendesen versenyezni, és ez látszik. És nem tudom, mi lehet az oka. De ez a legfőbb kérdés. Lehet, hogy a régebbi rossz és szerencsétlen dolgok berögzültek a lelkembe, és nem tudtam felülemelkedni, akárhogy dolgoztam is rajta. Kalapál a szívem, fáj a fejem, rosszul érzem magam. Amikor felálltam a rajtkőre, már tudtam, hogy ebből nem fog semmi jó kisülni. Befeszültem."

Az utolsó csepp pedig az volt, amikor a 2014-es rövid pályás világbajnokságon Dohában Bernek Péter aranyat nyert. Bernek is sokáig Turi Györggyel készült fel, ő volt az a hátúszó, aki könnyek közt elnézést kért negyedik helye után a berlini Eb-n.

Bernek aztán váltott, Nagy Péterrel és új impulzusokkal sikeres lett. Cseh pedig 12 év után elhagyta Turi Györgyöt és Plagányi Zsolttal folytatta.

„Januárban elkezdtük a közös munkát, az első nap beleálltam az edzésbe. Úgy kihajtottam magam, hogy majdnem elaludtam a kocsiban hazafelé menet. Vagyis mondhatjuk, hogy nem vettem félvállról a felkészülést, a kilométerek gyűjtését. Elég gyorsan egymásra hangolódtunk az egyik nevelőedzőmmel, Plagányi Zsolttal. Egy hónap múlva már nem kellett megállni egy-egy gyakorlatnál, mert ugyanazt gondoltuk. Úgyis mondhatnám, a régi beidegződéseimet körülbelül egy hónap alatt felülírtuk. Onnantól pedig az addig is gyümölcsöző munka még inkább zavartalanná vált. A hitünk amúgy az első pillanattól megvolt egymásban. Hiszen régről ismertük egymást, csak úgy hozta az élet, hogy csak 2015 elején találtunk egymásra.”

Cseh kifejtette azt is, hogy a lelki változást is elkezdte egy időben az új edzésekkel, hiszen nem szerette volna, ha még egyszer mentális dolgok miatt nem halad előre.

„Nemcsak pszichológushoz jártam, minden segítséget igénybe vettem. A negatív dolgokat ki kellett szedni belőlem. Nem volt egyszerű és könnyű folyamat, nem ment egyik napról a másikra.

Akkoriban nem mosolygósan, hanem marcona arccal mentem az uszodába edzésre. Pedig én szeretek edzeni. De így tisztultam. Így került vissza hozzám a lezserség, a lazaság, ami felváltotta a görcsösséget. Ez a görcs tartott sokáig fogva.

A közös edzésmunkának – a pillangó technikai részleteire mentek rá -, és a lelki felkészítésnek az óra is egyértelmű jelét mutatta. Nagy terhelés alatt is jó időkre volt képes. Az egymásba vetett hit így már kikezdhetetlen volt már a téli felkészülés végén.

Eközben rengeteget beszélgetett Plagányival, bármikor ki tudta önteni a lelkét. Megerősítette, amit az edzője állított a győzelem után. Egyetlenegyszer ingott meg és bizonytalanodott el.

Pontosan így volt. A döntő előtt. Akkor kellett a régi önmagammal utoljára megküzdeni.

Úristen, nehogy valami hülyeséget csináljak, ez volt bennem. Mi lesz, ha rosszul osztom be az erőmet, és nem sikerül. Mi lesz, ha nem fogom bírni a végét. 200 pillangón hét éve úsztam döntőben, olimpián, a vb-n nem jött össze. Most meg nemhogy összejött, favoritként tekintenek rám, mert a legjobb idővel mentem a döntőig. Mivel Zsolt nyugodtnak látszott, rám is jó hatással volt. Utólag azt mondta, ez csak a látszat volt, de nekem ez épp elég volt. És hát ez előbb említett, engem hátráltató kérdéseket ki tudtam beszélni vele. Jó válaszokat adott. Odaálltam és megnyertem. Persze ez szavakban most már könnyű, elég sokat kellett tenni érte, jó válaszokat adtam a medencében. De most nem is maradt bennem semmi, mindent kiadtam, ellentétben a régebbi versenyzésekkel.”

A versenyhez pedig hozzátartozik, hogy még így sem osztotta be tökéletesen az erejét, mert korán indult, és a fal valamint a 150-es forduló megtörte a lendületét. Ettől még meg tudta csinálni, hogy az utolsó három méteren már ne vegyen levegőt.

Arra nem emlékezett, hogy Le Clos már az utolsó öt tempót megcsinálta egy tüdővel.

Cseh és a Le Clos nagy csatája

„Már halott volt a karom, a lábamban bíztam. Chad jött, azt éreztem. A sebessége olyan volt, mintha tényleg nem vett volna levegőt. Elemeztük előtte, ezért is volt fontos, hogy a piros vonalon, vagyis öt méteren belül már nem fér bele a levegővétel. Nekem csak az volt a lényeg, hogy saját magamra figyeljek, mert tudtuk, ott vannak még olyan tizedek, amikre szükség lehet. Szükség is volt.”

Cseh végül 2 tizeddel verte meg a dél-afrikait, aki 100 pillangón hárommal vágott vissza neki. A magyar bajnokságon ugyanakkor egy tizeddel kapott ki, a 18 éves Kenderesi Tamástól.

Cseh akkor beteg volt, most Kenderesi lett beteg, és nem csaphattak össze.

Nem rossz ez azért a magyar úszósportnak, hogy egy hazai második hellyel világbajnok tudok lenni

- viccelődött, bár szerinte a vb-n most Kenderesit is legyőzte volna.

Az oly sokszor emlegetett technikáról

Kívülről annyi szembetűnő, hogy előrébb tud nyúlni a vízben, mivel lefogyott, magasabban van a súlypontja. Kiss László kapitány szerint ez a 7 ledobott kiló hatása is.

„83 kiló vagyok most, lehet, hogy nem is pontosan hét kiló ment rólam le, csak öt. De hasznos volt, nem áltatom magam, hogy 88 kilósan is összejött volna az arany. A pillangónál nagyon fontos a jó ritmus. És erre most, ennyi évesen éreztem rá igazán. No meg arra, hogy jobban át tudom adni az erőt a víznek, tehát jobban tudok haladni, megvan a sebességem, ami régebben esetenként hiányzott. Ez a jó pillangó-technikám, ami megvolt kisgyerekként. Ezt kellett újra előhozni, mert hát mégiscsak bennem volt ez.”

Végérvényesen nem jelentette ki, hogy búcsút intene a vegyes úszásnak, mert ha év közben igen jól úszna mondjuk 200 vegyesen, akkor elgondolkodna. Most azonban inkább arra fogadna, hogy a pillangó lesz az övé az olimpián. Annál is inkább, mert a 200 vegyes épp a két pillangószám között van.

„Ha most nem engedtem volna el a 200 vegyest, arra ráment volna a 200 pillangó mellett a 100 sikeressége is. Ezt a számlát a vegyesúszással már lehet, hogy lerendeztük."

Cseh sokoldalúságáról sokat elmond, hogy tíz éve háton is vb-érmes volt – százon bronzérmes lett -, most pedig a pillangó lett a műfaja. A hátúszást jó néhány éve megunta, ezért inkább nem erőltette.

„Ez egy jó dolog, igen. Azt mondják, nem kis dolog. Egy biztos, mellen, soha nem fogok próbálkozni.”

Nem hiszi, hogy gyorson valaha is próbálkozik, de egy olimpián szereplő 4x200-as váltóhoz adná a nevét. Ahogy a vegyes váltó kijutásában is bízik. A mostanit kizárták a szabálytalan váltás miatt.

A kazanyi vb éremtáblázata
A kazanyi vb éremtáblázata

Rióra kifejezetten izgalmas lesz a 200 pillangó mezőnye, hiszen Le Clos, Kenderesi, a japán Sakai mellett újra beszállhat Michael Phelps.

Ami most bennem van (1:53,48), kevés lesz jövőre. De még van bennem tartalék. És sokkal erősebb alapokról megyek most neki a következő felkészülésnek, és lelkileg is roppant erősen. Van még bennem egy másodperc legalább. Szívesen csatázom a legjobbakkal. Phelpsszel is. És majd megnézzük, ki lesz a legjobb.  • Hírek
  • Bankszámla