A Repülő Skót dob a legjobban a világon

2016.01.03. 22:30
A feszült, néha meghökkentő hibákat hozó döntőben a londoni Alexandra Palace-ben Gary Anderson megvédte dartsvilágbajnoki címét, övé a 300 ezer font.

A PDC dartsvilágbajnokság döntőjébe a két egyértelműen legjobb formában lévő játékos, a címvédő, és az elődöntőben kilencnyilas kiszállót dobó skót Gary Anderson, és a kétszeres világbajnok angol Adrian Lewis jutott be, mindkettőjüknek ez volt a harmadik vb-döntője.

Meccsük tulajdonképpen a 2011-es vb-döntő visszavágója is volt, amit akkor a 30 éves angol nyert, 7-5-re. Ahogy az a 9nyíl.blog kielemezte, mindketten gyors ritmusban dobnak, általában Lewis nyomás alatt is képes fantasztikus kiszállókra, míg a skót néha beragad a duplán, viszont ha Anderson kiszállói a helyén vannak, nincsen ember, aki megállíthatná.

Az idei vb-döntő 42. egymás elleni meccsük volt, három döntetlen mellett eddig 21-szer a világranglistán második Anderson nyert, 17-szer a ranglista-5. Lewis. 2015-ben viszont csak négyszer nyert a 45 éves Anderson, nyolcszor Lewis. A döntőnek egyikük sem volt kiemelkedően esélyese, a fogadóirodák is nagyjából egyforma oddszokat adtak rájuk.

A hét nyert szettig tartó döntő első legjét 13 nyíllal hozta Lewis (1-0), az idegesnek tűnő Anderson nagy nehezen egyenlített (1-1), a nem kevésbé ideges Lewis sem dobott sokkal jobban. Aztán az angol is hozta a leget, amit ő kezdett (2-1). Jött az első 180 a meccsen, Lewis nyerte is vele a leget, és az első szettet is (1-0 Lewisnak).

Tóth Péter, dartsbajnok: Az első szettet Lewis kezdte, rögtön egy 13 nyilassal. Az idegesség, a nyomás mindkét félen látszódik, ami általában a dupla szektorok eltalálásán érződik. Lewis 171-et dobott, majd leget nyert. Kezdett megnyugodni, megnyerte a szettet 3-1-re.

A második szett Anderson 180-ával indult, 11 nyíllal lett meg a leg (1-0), aztán brékelte Lewist (2-0), aztán megint jött a 180, és az újabb 11 nyilassal, 3-0-val egyenlített (1-1).

Tóth Péter: A skót egy 11 nyilas leggel könnyedén hozta a kezdését, majd Lewis dobott egy maximumot, de Anderson szállt ki és ezzel brékelt. Úgy látszik, megnyugodott a skót, a triplák brutálisan jönnek neki, és még egy 11 nyilassal kiegyenlítette a szettek állását.

A harmadik szett is 180-nal indult, Lewis 13 nyíllal hozta is a leget (1-0). Anderson több hiba után egyenlített (1-1), aztán megint több hiba után brékelt is (1-2), és sima leggel nyerte a szettet is (2-1).

Tóth Péter: Az első leget az angol hozta elölről, miközben a harmadik maximumát is megdobta. Anderson is hozta a kezdését és kiegyenlített. A skót egy brékkel előnyt szerzett, köszönhetően Lewis hibáinak. Anderson kezdett újra, és leget, szettet nyert.

A negyedik szett a meccs hatodik 180-ával kezdődött, Anderson 121-ről kiszállva nyerte (1-0). A második legben viszont hihetetlen hibát vétett, elszámolta a kiszállót, Lewis egyenlített is (1-1). A harmadik leget viszont simán hozta (2-1), ahogy a negyediket Lewis (2-2). Sokat hibáztak, nyomta őket a döntő, Lewis nagy nehezen nyerte a leget, és vele a szettet is (2-2).

Tóth Péter: Anderson szériája folytatódott, egy 121-es kiszállóval hozta is a szettkezdő leget. A skót hibázott és még el is számolta magát, ezt kihasználva Lewis kiegyenlített. Anderson hozta a következő leget elölről, de Lewis kiharcolta a szettdöntő leget. Az utolsó legben mindketten több szektorhibát követtek el, de Lewisnak sikerült előbb dobni kiszállóra, amit nem hagyott ki.

Az ötödik szett is szektorhibákkal kezdődött, de jött a meccs hetedik 180-a, amivel Anderson brékelt is (1-0). Megint jött tőle a 180, de Lewis 131-ről szállt ki, és egyenlített (1-1). Lewis jött 180-nal, Anderson is megdobta, elképesztő hibák után az angol nyert (1-2). Utána mindketten 180-nal kezdtek, Anderson egyenlíteni tudott (2-2). Lewis 180-nal kezdett, vitte is a leget, és vele a szettet is, 3-2-re vezetett.

Tóth Péter: Anderson újabb 180-at dobott és brékelte Lewist. Az angol visszabrékelt egy 131-es kiszállóval, amit nem a szokásos úton dobott ki (T17,T16,D16). A harmadik legben egy 180-váltás után a skót 6 nyilat hibázott a brékért, amit Lewis megint kihasznált. Mindketten 180-al kezdték a negyedik szettet, de most Anderson használta ki Lewis kiszállóhibáit. Lewis újra maximummal kezdett és - bár négy nyilat hibázott a duplára - hozta a leget és a szettet.

A hatodik szett Lewis nyolcadik 180-ával indult, rögtön dobta a következőt is, 11 nyilassal brékelt (1-0). Anderson rögtön visszabrékelt (1-1), aztán hozta a saját körét (1-2), majd 180-nal nyerte a leget, vele a szettet is (3-3).

Tóth Péter: A szettet a vébé eddigi egyetlen 9 nyilas hőse, Anderson kezdte, de az angol két maximum segítségével brékelt. A tűzijátékot Anderson folytatta és visszabrékelt, Lewis ezúttal fent maradt. A skót hozta a kezdését és 2-1-re elhúzott, majd egy 86-os bullseye-os kiszállóval kiegyenlítette a szettállást.

Mindketten 140-nel kezdték a hetedik szettet, Lewis a tizedik 180-ával sem vitte a leget (1-0), Anderson a brékelés után 180-nal jött, de Lewis egy 11 nyilassal visszabrékelte (1-1). Mindketten 180-at dobtak - ez volt a meccsen a huszadik -, óriási hibák után jött az újabb brékelés (2-1 Andersonnak). Lewis pocsékul dobott sorban, Anderson sem volt sokkal jobb, de nyerte a leget és a szettet is (4-3).

Tóth Péter: Lewis megdobta a tizedik maximumát, de Anderson brékelt. A második legben ugyanez történt, csak fordítva. Újabb 180-váltás és egy újabb brék Andersontól - hála Lewis hibáinak a duplán. A skót a kezdését ezúttal hozta, így a meccsen először átvette a vezetést.

A nyolcadik szettben Lewis jött 180-nal, de a leg Andersoné lett (1-0). Lewis megint megdobta a maximumot, aztán meghökkentő szektorhibák, kieső nyilak után Anderson újra nyert (2-0). Most a skót jött a 180-nal, aztán a kiszállónál megint elszámolta magát, elképesztő hiba volt. Ennek ellenére vitte a leget, a szettet is, és 5-3-ra vezetett.

Tóth Péter: Az angol 180-at dobott, de a Anderson körelőnyét nem tudta ledolgozni. Lewis maximummal kezdett, viszont két kipattanó nyila és újabb kiszállóhibái miatt kétleges hátrányba került. A harmadikban Anderson is megdobta a tizedik 180-át, de ismételten elszámolta a pontjait, ami megzavarta, viszont Lewis nem tudta ezt kihasználni és Anderson lélektani, 2 szettes előnybe került.

A kilencedik szettet Lewis kezdte jól (1-0), jöttek a 180-ak, Anderson pocsékul kiszállózott, Lewis elment 2-0-ra. Aztán megdobta a 14. 180-át, aztán 121-ről kiszállva vitte a leget, és a szettet is (5-4).

Tóth Péter: Lewis hozta az első leget elölről. A másodikban Anderson két maximumot, Lewis egy 177-et dobott, majd az angol brékelt, mert Anderson ismét nem tudott kiszállni. Lewis egy újabb 180-at dobott, majd egy 121-es kiszállóval brékelt és felzárkózott a szetteket tekintve.

A tizedik szett Anderson-leggel indult (1-0), aztán brékelt a skót (2-0), Lewis 180-nal sem szépített, Anderson 108-ról kiszállva nyerte a leget és szettet is (6-4).

Tóth Péter: A skót hozta a kezdését egy 180-nal, majd brékelte is Lewist, aki a harmadik legben újra 180-al kezdett, de egy 108-as kiszállóval Anderson egy szettre került a világbajnoki trófeától.

A tizenegyedik szett egy-egy 180-nal indult, Lewis nyert (1-0), mire Anderson 180-nal kezdett, de hiába, ezt a leget is Lewis vitte (2-0). Sokat hibáztak, rossz szektorokat dobtak, Lewis kicsit kevesebbet, 3-0-s legaránnyal vitte a szettet (6-5).

Tóth Péter: Lewis gyorsan behúzta az általa kezdett leget, majd Anderson egy 180-as kezdéssel sem tudta a sajátját hozni, mert a kiszállóra megint hibázott. Az angolnak sikerült a szettet megnyerni.

A tizenkettedik szettben Anderson a vb-címért dobott, de Lewis kezdett 180-nal, és brékelt is (1-0). Az angolnak jött a következő 180 is, de hiába, Anderson visszabrékelt (1-1), aztán 170-ről szállt ki (2-1). Lewis megzavarodott, Anderson 180-nal folytatta, elsöpörte az angolt, megnyerte a leget, a szettet (7-5) , a világbajnoki címet és a 300 ezer fontot is.

Tóth Péter: Lewis az életben maradásért játszott, amit két 180-al és egy brékkel éreztetett is, majd Anderson rögtön visszabrékelt. A feszültség újból fokozódott, főleg miután Anderson egy 170-es kiszállóval egy legre került a győzelemtől. A következő leget a skót egy 180-al kezdte, majd azt be is fejezte és megvédte a címét.

A Repülő Skótnak becézett Anderson mostani ellenfele és Phil Taylor után a darts történetében a harmadik, aki meg tudta védeni világbajnoki címét. „Nem vagyok tökéletesen elégedett, voltak jó és rossz periódusaim is a meccsen. Az a 170-es kiszálló a végén nagyon kellett."

Tóth Péter dartsbajnok, a 9nyíl.blog szakírója így elemezte a vb-döntőt: A döntő eleje nehezen indult be, a játékosokon látszott a feszültség, de Lewis hamarabb elkezdett magasabb fokozatba kapcsolni, mint Anderson, ám ellépnie nem igazán sikerült, mert a skót kiegyenlített mindvégig.

3-3-as szettállásnál megfordult a kocka,

Anderson átvette a meccs irányítását, az angol csak az eredmény után futhatott. Sok kiszállóhiba és szektortévesztés volt mindkét félnél, amit Andersonnak sikerült jobban kihasználnia. Lewisban jobban benne maradtak a hibák, ami a játéka rovására ment, de amint elkezdte összeszedni magát, a skót akkor helyezte a legjobban nyomás alá, amit Lewis nem kezelt annyira jól.

A cikk elkészítéséhez köszönjük a 9nyíl.blog.hu segítségét.