Az olimpia előtt kitört a szúnyogpara Rióban

2016.01.05. 11:09

Rio de Janeiróban eddig leginkább a vitorlázás, a kajak-kenu és az evezés eseményeinek helyt adó Guanabara-öböl adott aggodalomra okot. Már több sportoló megbetegedett az ott rendezett tesztversenyeken, mert a víz nagyon szennyezett. A 2016-os olimpia szervezőinek azonban a szúnyogok és az általuk terjesztett betegségek ellen is küzdeniük kell.

A rendezők attól tartanak, hogy járvány törhet ki, ha nem irtják elég hatékonyan a szúnyogokat, amelyek a dengue-lázat is terjesztik. A lázzal, fejfájással, bőrkiütéssel járó betegség olyan erős fájdalmat is okoz, mintha a betegnek eltörnének a csontjai. Ezt pedig érthetően senki sem akarja átélni. A dengue-láz halált is okozhat. A szúnyogok emelett a Chikungunya és Zika vírusokat is terjesztik, írja az Insidethegames.

Az olimpiai építkezések miatt is rengeteg olyan kisebb-nagyobb gödör keletkezett, amely vízzel megtelve kiváló szaporodóhelyet biztosítanak a szúnyogoknak, most ezek felszámolásának állnak neki. Közben a helyi lakosokat is arra biztatják a hatóságok, hogy tegyenek ők is ugyanígy az otthonaik közelében. Tisztítsák meg csatornákat és kubikgödröket, szórjanak homokot a cserepes növényekre, hogy csökkentsék a peterakás esélyét.

2015-ben az egészségügyi szolgálatok 62 507 megbetegedést jelentettek, ami ijesztő tendencia, mert egy évvel korábban csak 7819 gyanús eset volt. 2015-ben Rio de Janerio államban húszan haltak bele a dengue-lázba.

Aggodalomra most leginkább azért van ok, mert Rio egészségügyi rendszere finanszírozási problémák miatt összeomlott. Most a szövetségi kormánytól várnak segélyt, hogy elfogadható szinten működni tudjanak az egészségügyi szolgáltatások. A kormány dengue-vakcinát is biztosít, hogy megelőzzék a járvány kitörését.

Rio nem az első multisportesemény, ahol a szúnyogok okoznak gondot, a 2010-es Nemzetközösségi Játékok előtt Indiát is megbüntették azért, mert az építkezési területeken otthagyott gödrökben a szúnyogok elszaporodtak.